18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Balmumu heykeller görücüye çıktı

ÖLÜDENİZ’DE BALMUMU HEYKELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Ölüdeniz Belediyesi tarafından üç yıl önce oluşturulan Etnografya Müzesi’nde unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin yansıtıldığı Anadolu’daki köy yaşamları, bal mumlarıyla resmedilerek sergilenmeye başladı.

Ölüdeniz Belediyesi Sanat Evi bünyesinde açılan Etnografya Müzesi ziyaretçisini bekliyor. Üç yıl önce sanatçı Tülay Aktaş tarafından bal mumlarıyla yapılan ve tamamen köy yaşamlarını anlatan, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin resmedildiği 100’e yakın insan figürü ziyaretçi bekliyor.

Kına gecesi, damat tıraşı, ocakta ekmek pişiren kadınlar, öküz ve kağnı, yün eğen kadınlar, süt sağan kadın, kına gecesi, atla gelin alma, yaşlı nene ve dede, kaval çalan çoban, ot biçen kadınlar ve çamaşır yıkayan kadın gibi birçok figür müzede bulunuyor. Boyları 30 santimetreden başlayıp 1 metreye kadar olan eserler iki ayrı odada sergileniyor. Ölüdeniz Belediyesi Sanat Evi Müdürü Coşkun Karabulut, “Anadolu yaşamının anlatıldığı Etnografya Müzemiz üç yıl önce Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ve eşi Ümit Yılmaz’ın girişimleriyle açıldı.

Ressam ve heykeltıraş Tülay Aktaş’a rica ederek müzemizi oluşturduk. Unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizin oluştuğu Anadolu ve Yörük yaşamını özellikle çocuklarımıza aktarmak için müzemizi açtık. Çocuklarımıza, eski Anadolu’daki yaşama biçimlerini, eskiden kullanılan aletleri, ot biçmeden, harman savurmaya, un yapmaya kadar olan bütün aletleri göstermek istiyoruz. Eski yaşayış biçimini daha iyi tanımaları için çocuklar başta olmak üzere kerkesi müzemize bekliyoruz” dedi.

ÖLÜDENİZ’DE BALMUMU HEYKELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 13:02:00
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 17:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?