30
Nisan
2025
Çarşamba
FETHİYE - MUĞLA

Deprem İstasyonu Kuruldu

Muğla Valiliği, Fethiye Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi işbirliği ile Fethiye OyukTepe mevkiinde inşa edilen deprem izleme istasyonu, bugün açıldı. 1. derece deprem bölgesi olan Fethiye’de, depremler artık Kandilli Rasathanesi tarafından anında tespit edilebilecek.

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde Oyuk Tepe mevkiinde açılan uydu bağlantılı deprem istasyonu, bugün Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, yardımcısı Doç. Dr. Bilge Siyahi ve Kandilli Rasathanesi Sismoloji Bölüm Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Fethiye Kaymakamı Hasan Karakaş, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, resmi daire amirleri ve Fethiye halkının katılımı ile hizmete girdi. 1. derece deprem bölgesi olan Fethiye ve yakın çevresinin deprem etkinliğini izleyebilmek amacıyla, uluslararası standartta geniş bantlı olarak kurulan deprem istasyonunda deprem verileri eşzamanlı olarak Kandilli Rasathanesi’ndeki Ulusal Deprem İzleme Merkezi’ne Türksat 1-C uydusu vasıtası ile taşınıp, eş-zamanlı olarak deprem verileri hesaplanacak. Fethiye deprem istasyonu, Türkiye’de uydu destekli çalışan 3. istasyon olma özelliğini taşıyor.

Açılışta konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Burası bu tür yapılmış istasyon Türkiye’de 3 istasyondur. Geçen hafta Şanlıurfa’da açtık. Haftaya Çorum’da bir açılışımız olacak. Dolayısıyla 2004’ü uydu istasyonlarını açarak sağlamış hedefimizi tamamlamış oluyoruz. Bir buçuk ayda 5. istasyonumuzu açmış olacağız. 2004 yılı içinde toplam 11 tane deprem istasyonu açtık. Bunlardan beşi uydu bağlantılı olacak. Çorum ve Çaldıran’la beraber 5 sayısını bulmuş olacak. Bundan sonra da 2005 yılı itibariyle açacağımız istasyonların büyük çoğunluğu uydu bağlantılı olacak" diye konuştu.

Fethiye Kaymakamı Hasan Karakaş, depremsiz günler dileyerek, "Fethiye, 1. derece deprem bölgesi. Bu istasyon ilçemizde, depremlerin halka duyurulması açısından büyük önem arz ediyor. Biz bunu kendi aramızda para toplayarak Dalyan’da kurulan istasyona yardımcı olmuştuk. Kandilli Rasathanesi’nden gelen yetkililere çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Vatandaşımız her zaman bilinçli ve hazırlıklı olmalıdır. İnsanlarımız önce kendi üzerlerine düşeni yaparak daha sonra devletten bir şey beklemelidirler" dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye’nin büyük bir eksikliğinin giderildiğini ifade ederek, "Fethiye, 1957 yılındaki 7.2 şiddetinde deprem geçirmiş ve yüzyıl içinde şiddetli bir deprem yaşama riski taşıyan 1. derece deprem bölgesi olan bir yer. Kandilli Rasathanesi’nin bilgi desteği, Muğla Valisi ve Fethiye Belediyesi’nin de desteğiyle, Türkiye’nin 3. uydu bağlantılı deprem istasyonunu halkımıza kazandırdık. Bilimsel açıklamalarda önce deprem olacağını gösteren bir alet değil. Ama bu bir röntgen gibi bu bölgenin haritasını çizerek ilerde doğa bilecek deprem ihtimallerini gösterecek bir alet. İlçemizde büyük bir eksiklik giderildi diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya deprem istasyonunun kurulmasına sağladığı katkılardan dolayı plaket vererek teşekkür etti.

fethiye
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 16:01:40
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 17:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?