29
Mayıs
2024
Çarşamba
FETHİYE - MUĞLA

Emlak satışları yüzde 50 düştü

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, son günlerde gayrimenkul fiyatlarında yaşanan düşüşleri ve ekonomik krizi değerlendirdi. Yurt dışındaki mortgage bankalarının kapatılmasının Türkiye’deki gayrimenkul satışlarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Tilkici, satışlarda yüzde 50 düşüş olduğunu kaydetti.


Piyasalarda yaşanan fiyat düşüşü sürecinin Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Fethiye’yi de etkilediğini belirten Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, 2011 yılına kadar düşüşün süreceğini belirtti. Tilkici, emlak sektöründe çalışan firmaların sıkıntılı günler yaşadığını ve bu sürecin Fethiye ve Akdeniz Bölgesi’ne de yakından etki ettiğini kaydetti. Dünyada yaşanan ekonomik krizin gayrimenkul satışlarını alt üst ettiğini söyleyen Tilkici, “2005-2006 yılından bu yana emlak sektöründe rant çok yüksekti. Fakat yaşanan küresel ekonomik kriz, Türkiye’yi etkiledi. Yurt dışında Mortgage kredilerinin kaldırılması ve bununla ilgili bankaların kapatılması gayrimenkul piyasasının dengesini bozdu. Bu nedenle kira bedellerinde büyük düşüşler oldu. Bu seviye yüzde 60’lara kadar dayandı. Fethiye ve çevresinde boş dükkan sayısı oldukça çok. Gayrimenkul fiyatlarında yüzde 100’e yakın bir indirim oldu. Örneğin 200 bin Sterlin’e satılan bir villa şu anda 100 bin Sterlin’e satılıyor. Siftah yapamadan bu işi sürdüren arkadaşlarımız var. Dayanmaya çalışıyoruz. Umarım yaşanan sıkıntıları az zararlarla atlatabiliriz” dedi.
Esnafın sorunlarının çözülebilmesi için dövizin düşmesi gerektiğini savunan Tilkici, şöyle konuştu: “Böylelikle gayri menkule para dönecektir. Yeni çıkan yasayla alım satım vergilerinin yüzde 1’e indirilmesi söz konusu. Bu da haksız kazancı önleyecektir. Henüz yasalaştırılmadı ama resmiyet kazandığı zaman sektöre yeni bir kan geleceğine inanıyorum. 2010 veya 2011 yılına kadar bu sıkıntıların devam edeceğini düşünüyorum. Meslektaşlarımızın çoğu zor durumda. Kiralarını ve telefon faturalarını bile ödeyemiyorlar. Öyle görülüyor ki 2011 yılına kadar kemerleri sıkacağız”

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 16:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?