16
Haziran
2024
Pazar
FETHİYE - MUĞLA

FETİAD'tan OSB'ye destek

Fethiye İşadamları Derneği (FETİAD) Başkanı Mustafa Gökçöl, organize sanayi bölgelerinin bir çekim merkezi olarak ekonomik büyümeyi beslediğini ifade ederek Fethiye'de kurulması düşünülen Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili fikri desteklediklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Fethiye gündemine gelen, organize sanayi bölgesi kurulması fikrine farklı çevrelerden destekler gelmeye devam ediyor.

Son olarak konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Fethiye İşadamları Derneği (FETİAD) Başkanı Mustafa Gökçöl, Organize Sanayi Bölgesi'nin bölge sanayisi açısından yararlı olacağını belirtti. Başkan Mustafa Gökçöl, organize sanayi bölgesinin diğer yandan da kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak adına da büyük bir öneme sahip olacağını belirtti.

FETİAD Başkanı Mustafa Gökçöl yaptığı açıklamada, "Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmeleri ve geliştirilmelerine zemin sağlar. Sınırları tasdikli arazi parçalarının gerekli altyapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle bu alanlar oluşturulur. Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluşunda temel hedefler; sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi gibi yararlar vardır.

Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi, bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması da bu artılara ektir" dedi.

Başkan Gökçöl açıklamasının devamında "Bilindiği gibi, organize sanayi bölgeleri, bir çekim merkezi olarak ekonomik büyümeyi beslemektedirler. Fakat bölgedeki her şehirde organize sanayi bölgesi kurma politikasının yanlışlıklar içerdiği görülmektedir. Bu şehirleri, çevresindeki diğer şehirler için bir lokomotif durumuna getirmek oldukça yararlı ve işlevsel olabilir. Mevcut OSB'lerde enerji ve elektrik gibi bazı altyapı sorunları bulunmaktadır. Bölgedeki mevcut OSB'lerin, küçük sanayi siteleri ile diğer kümelenmelerin altyapı ve enerji eksikliklerinin giderilmesi teşvik kapsamında ele alınmalıdır. Teşvik yasasında yapılacak düzenlemelerle sektörel ve bölgesel teşvik uygulaması sayesinde bölgenin daha aktif hale geleceğine ilişkin bir beklenti bölge iş adamları derneklerinde baskın olarak bulunmaktadır. Yukarıda ifade edildiği gibi, Sanayi ile takviye edilecek olan bu tür organize sanayi bölgeleri aynı zamanda tarım ve hayvancılık açısından bir can suyu işlevi görecektir. Fethiye sanayisinin buna ihtiyacı vardır. Teşviklerden yararlanamamaktadır. Ulaşım imkânları düşük bir bölgedir. Uç noktadadır. Turizm bölgesi olması sanayimizi gölgelemektedir. Organize sanayi Bölgesi açıldığı takdirde turizm ve sanayi at başı hale gelecektir. Sadece bir yönde gelişme yeterli olmaz. Sanayimizin de gelişmesine, teşviklerden istifade etmeye talibiz. Bölgemiz sanayisi adına faydalı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 14:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?