18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Gulet bilmecesi

Muğla’nın Fethiye-Kaş arasında açık denizde seyir halindeyken mutfak kısmında çıkan yangında yanarak battığı iddia edilen guletin batmadığı yönünde soruşturma başlatılırken, olayın uluslararası boyutlara taşındığı bildirildi.

Guletin Fethiye-Kaş arasında karadan 25 mil uzaklıkta battığı belirtilirken, gulet personelinden Burhan Yolcu ve Vahap Bilgin’in cesetlerinin Göcek açıklarındaki Peksimet Adası yakınlarında bulunması, guletin yandığı ve battığı yönünde hiçbir ize rastlanılamaması arama çalışmalarının yön değiştirmesine neden oldu. Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, "Çelişkili açıklamalar ve ihbarlar var. Deniz yüzeyinde ve kıyıda yapılan aramalarda batıkla ilgili hiçbir ize rastlanılamadı. Ayrıca guletin battığı iddia edilen yerle cesetler arasında yaklaşık 60 kilometre, sağ olarak bulunan Sinan Bilgin ile cesetler arasında da 9-10 kilometre mesafe vardı. Eğer gulet Fethiye-Kaş açıklarında batsaydı cesetler o bölgede olurdu. Tamamen zıt bir istikamet. Ayrıca kamuoyuna yanlış aksettirilen bir konu da cesetler karada değil, deniz yüzeyinde bulundu. Sağ kurtulan Sinan Bilgin’i kurtaran İsrailli gemici, verdiği bilgide Sinan Bilgin’in yardım çığlıklarını duyduğunu ve halatı attıklarında halata atlayıp tutunduğunu söyledi. Uzmanlardan alınan bilgi ise 4 gün denizde kalan birisinin halata atlayabilecek kadar güce sahip olmayacağı yönünde" dedi.

Sürekli olarak değişik ve çelişkili ihbarların geldiğini ve bu ihbarları değerlendirdiklerini söyleyen Şimşek, "Aldığımız ihbarların birisi de guletin Süveyş Kanalı’ndan geçirilerek Sudan’da bir işadamına satıldığı yönünde" diye konuştu.

Deniz yüzeyi aramasının tamamlandığını, Rodos’ta olabileceği ihbarı üzerine sahil güvenliğin Rodos ile irtibata geçtiğini, ama bir bulguya rastlanamadığını söyleyen Şimşek, "Her deniz aracında bulunması gerekli olan sismik sinyal göndericiden (GPRS) son sinyalin alındığı yerle, battığı iddia edilen yer arasında da büyük bir mesafe var. Sinan Bilgin, battığı ya da batırıldığı gün havanın kötü olduğunu söylemiş. Ancak alınan raporlarda havanın kötü olmadığı bildiriliyor. Aradan uzun zaman geçmesine rağmen sigorta şirketine talep yok. Ayrıca Ulvi Berberoğlu’nun yakınlarından olayın ne boyutta olduğunu öğrenmek için bile olsa hiçbir talep yok. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı guletin batmadığı yönünde çok yönlü soruşturmaya devam ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz hafta yanarak battığı iddia edilen Türkiye’nni en büyük guleti Büyük Barbarossa, 49.10 metre boyundaydı. Çift kişilik 10 kamarası bulunan gulet, 1.5 trilyona sigortalıydı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 10:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?