16
Haziran
2024
Pazar
FETHİYE - MUĞLA

İngilizler kolbastıya merak sardı

Fethiye’de yaşayan yabancıların oluşturduğu Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi Halk Oyunları Ekibi çeşitli yörelere ait oyunların ardından şimdide kolbastı öğreniyorlar.

Fethiye’ye yerleşen ve burada yerel kültüre uyum sağlayan yabancıların oluşturduğu Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi Halk Oyunları Ekibi, bugüne kadar yaptıkları gösterilerle herkesin beğenisini kazanırken, şimdi de kolbastı oynamaya başladılar. İlerlemiş yaşlarına rağmen son derece hızlı bir tempoda süren bu oyunu oynayan İngilizler, çalışmaları izleyenlerden tam not alıyor.

Tatil için geldikleri Fethiye’yi beğenerek burada yaşamaya başlayan ve yaşları 60 ile 70 arasında değişen İngilizlerin oluşturduğu Ölüdeniz Belediyesi Sanatevi Halk Oyunları Ekibi, son günlerin popüler oyunu Kolbastı’yı da oynamak için çalışmalara başladılar. Son derece hızlı bir tempoda oynanan Kolbastı için kolları sıvayan İngilizler, ilerlemiş yaşlarına rağmen sergiledikleri performansla beğeni topladılar. Üç haftalık çalışma sonrasında ilk kez uygulama yapan İngilizler, kendilerine has Kolbastı figürleri ile izleyenlere keyifli dakikalar sundular. Ekip, 24 Haziran’da yapılacak olan Ölüdeniz Festivali’nde Kolbastı oynayacak.

Fethiye’de bulunan özel bir dans okulunda Hop Tek adlı yöresel Karadeniz müziği eşliğinde çalışmalarını sürdüren İngilizler, prova arasında verilen molalarda da figürleri çalışmaya devam ediyorlar. Trabzon Kolbastısı’nın figürlerinin zor olmadığını fakat çok hızlı bir oyun olduğunu belirten grup tercümanı Patt Temiz, zor figürlere rağmen çalışmaların eğlenceli geçtiğini söyledi. Oyunun figürlerini sergilemeye başladıklarını anlatan Temiz, “Bu yaştaki insanların o kadar hızlı bir oyunu yapması gerçekten çok zor. Ben 61 yaşındayım. O kadar hızlı hareketleri var ki çok yoruluyoruz. Ama diğer oyunları öğrendiğimiz gibi Kolbastı’yı da öğreneceğiz.” dedi.

Grupta yer alan 58 yaşındaki Davit Groom da Kolbastı’nın gençlerin oyunu olduğunu, yaşlılar için son derece zor olduğunu söyledi. Kolbastı’nın her yaştan insanı coşturacak bir oyun olduğunu da ifade eden Groom, 24 Haziran’a kadar oyunu tamamen öğreneceklerini ve bu grupta olmaktan mutlu olduğunu belirtti. 60 yaşındaki Stuard Artur James ise Kolbastı çalışmaya başladıkları günden bu yana spor ve antrenman yapmaz olduğunu açıkladı. Oyunun kendi başına bir antrenman olduğuna dikkat çeken James, herkesin spor olarak Kolbastı oynamasını tavsiye etti. Grubun diğer üyeleri Genyy Lewington, Shirley Vaughan ve Vanessa Metcalfe’de oynadıkları halk oyunları ve gruplarının kendilerini hayata daha mutlu bakmaları yönünde motive ettiğini belirttiler.

Ölüdeniz Belediyesi Satanevi Müdürü Coşkun Karabulut çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, İngilizlerin Kolbastı gösterisinin 24 hazirana kadar tamam olacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 15:47:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?