16
Mayıs
2024
Perşembe
FETHİYE - MUĞLA

Kara Semender'in nesli tehlikede

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Üzümlü Beldesi, Koru Köyü'ne kurulması istenen çimento fabrikası ve taş ocaklarına çevre halkının tepkisi sürüyor. Bölge halkı kendi sağlıklarını tehdit edecek bu sanayileşmeye tepki gösterirken, çevreciler de bölgede yaşayan türü yok olmakla karşı karşıya olan canlılar için tepkilerini dile getiriyor.


Türkiye'de sadece Üzümlü, Gökçeovacık ve Dalyan'da yaşayan kara semenderinin fabrika ve taş ocaklarından çıkan tozların ıslak derilerine yapışmasıyla bu türün yok olacağını belirten doğa araştırmacısı Ali İhsan Emre, 20 yıldır Fethiye başta olmak üzere her bölgeyi dolaştığını ve sadece iki kez kara semenderi görebildiğini söyledi.

Emre, "Büyük şehirlerin artık yaşanamaz bir halde olduğu görülürken, Muğla ilimiz kendi bakirliği ile yaşanır bir turizm merkezi olma yolunda ilerliyor. Ama son zamanlarda bölge içerisinde yapılmak istenilen taşocakları ve çimento fabrikaları, doğayı ve bölgenin dengesini bozacaktır. Koru Köyü'ne yapılmak istenen çimento fabrikası, bu bölgede yaşayan birçok canlının ölümüne, hatta türünün yok olmasına neden olacaktır. Kara semenderi de bu risk grubunun ilk sırasında yer alıyor" dedi.


9 Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü'nün bölgede yaptığı araştırmalarda, bu türün neslinin risk altında olduğunu ve Türkiye'de sadece burada yaşadığını doğruluyor.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 04:26:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?