25
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Köylüler Saklıkent’i geri istiyor

Muğla'nın ilçesi Fethiye'nin önemli turistik merkezlerinden, Saklıkent Kanyonu'nda köylüler pankartlarla ve sloganlarla eylem yaparak kanyonun gelirlerinden köy tüzelkişiliğine de pay ayrılmasını istediler.

Fethiye'nin Kayadibi köyü sınırlarındaki 18 km uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu, en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinden biri. Yerli ve yabancı binlerce turistin günübirlik ziyaret ettiği Saklıkent Kanyonu'nun işletmesini Muğla Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde kurulan MELSA adlı şirket yapıyor. Kanyon girişinin yanı sıra kanyonda bulunan otopark, standlar ve tuvaletlerin gelirlerinin de işletmeci şirket tarafından alınmasına tepki gösteren köylüler, buralardan da köy tüzelkişiliğine pay bırakılmasını istediler.

Eski köy muhtarı Zeki Kılıç'ın görevini kötüye kullandığını, elde edilen gelirleri farklı amaçlarda kullandığını ve köye hiç yatırım yapmadığını söyleyen köy halkı ellerinde pankartlarla Kayadibi köyünden kanyona kadar sloganlar atarak yürüdüler. "Saklıkent bizimdir, bizim kalacak" diyen köylüler, zaman zaman trafiğin akışını da engellediler. Kanyon girişinden günde 4-5 bin lira gelir elde edildiğini, Melsa Şirketinin her gün bankanın arabası ile köyden para götürdüğünü söyleyen
köylüler, köyde okul, sağlık ocağı bile bulunmadığını, köy muhtarlığına ait aracın da borcundan dolayı icralık olduğunu söylediler.

Daha önce Kayadibi köyünün bölgedeki en gelişmiş köy olduğunu, kanyonu köylülerin bulduğunu, kanyonu köy muhtarlığı işletirken, köyün durumunun iyi olduğunu, 3 dönem köyde muhtarlık yapan eski muhtar Zeki Kılıç'ın ise son dönemlerde kanyondan elde edilen geliri tamamen farklı amaçlar için kullandığını anlatan köylüler bu duruma tepki gösterdiler. Köylülerden Niyazi Kutan, "Kayadibi köyü daha önce bölgenin en gelişmiş köylerinden birisiydi. Saklıkent Kanyonu Çoban Ekrem tarafından yıllar önce bulundu.

Kanyon içindeki büfe ve restorantı uzun süre köy muhtarlığı işletti. Buradaki işletmenin atık suyu bile kanyondaki akan çaya verildi. Biz yıllardır mücadele veriyoruz. Kanyonun içinde bulunan restoranın kapatılması yönünde. Sesimizi kimseye duyuramadık. En sonunda Milli Parklar duyarlılık gösterdi ve kanyon içindeki işletme kapatıldı. Kanyon atık sudan da kurtuldu. Biz Kadyadibi köylüleri olarak kanyon girişini yine Valilik İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde bulunan Melsa şirketi işletsin istiyor ve bundan hiçbir hak talep etmiyoruz. Ama kanyon içinde kanyona hiçbir zarar vermeyecek şekilde dondurma, meşrubat satmak, suda giyilebilecek ayakkabı kiraya verecek bir stantın, ayrıca kanyon girişindeki otopark, büfeler ve tuvaletin işletme hakkının köy muhtarlığına verilmesini istiyoruz. Buradan elde edilen gelirle de köyün ihtiyaçları karşılanmalı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 14:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?