26
Mayıs
2024
Pazar
FETHİYE - MUĞLA

Kriz böbrek sattırıyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinin Gökben köyünde yaşayan bir vatandaş kriz nedeniyle düştüğü ekonomik sıkıntısını aşmak ve borçlarını ödemek için böbreğini satılığa çıkardı.

Fethiye'nin Gökben Köyü'nde yaşayan ve burada hem marketçilik hem de çiftçilik yapan 37 yaşındaki Ayhan Büber, ekonomik krizin başladığı geçen yıla kadar köyünde ve çevresinde iyi bir konumu olduğunu söyleyerek, ekonomik krizle birlikte her şeyin tersine döndüğünü anlatıyor. Hızla artan borçlarına seralarına fırtına vurmasıyla yenilerinin eklendiğini söyleyen Büber, borç faizlerinin ana parayı üçe katladığını ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini, evinin arabasının ve motosikletinin dahi haczedildiğini söyledi.

İçine düştüğü çaresiz durumdan kurtulmak için eşinin babasının kendisine bir tarla verdiğini ve bu tarlayı 40 bin liraya satarak borç faizinin bir kısmını ödeyebildiği söyleyen Ayhan Büber, son çare olarak böbreklerini satılığa çıkardığını anlattı.

Zaman zaman gözleri dolarak yaşadıklarını anlatan bir çocuk babası Ayhan Büber, asıl sıkıntısının yüksek faizlerle borçlarının artırılması ve bürokratik işlemlerin yavaşlığı olduğunu anlattı. Alacaklı avukatlarının çaresizliğinden yararlandığını ve
ödediği küçük rakamlarında nereye gittiğini bilemediğini anlatan Büber, son çare olarak böbreklerini satılığa çıkardığını ve bu yolla 100 bin lirayı aşan borcunu ödemeye çalışacağını söyledi. Yaşadığı stres nedeniyle ellerinde sedef hastalığının başladığını, geceleri sürekli ağladığını ve boğazından kan gelmeye başladığını anlatan Ayhan Büber "8'e yakın icralık borcum var. Jandarmayla evimize gelip, mallarımıza ve evimize haciz koydular. Çok zor durumdayız. Ben, borçlarımı kapatabilmek için 2-3 yıl ödemeli kredi istiyorum. İcralık borçlarım olduğu için de hiçbir banka kredi vermek istemiyor. Borcum bana çok büyük bir yük oldu. Artık bu borç vebalinin altında kalmak istemiyorum. Kredi alamazsam son çare olarak böbreğimi satarak bu borcu ödeyeceğim. 100 bin liraya yakın borcum var" dedi.

"3 KEZ İNTİHAR ETTİM, BABAM, 'YETMEZSE BENİM BÖBREĞİMİ DE SAT' DEDİ"
Ekonomik kriz nedeniyle bu duruma geldiğini belirten esnaf Ayhan Büber, 3 kez intihar girişiminde bulunduğunu söyledi. "Evde hergün birisi gelecek, icra gelecek diye duramıyorum. Cuma günü resmi daireler tatile girince pazartesiye kadar rahat nefes alıyorum. 3 kez intihar girişiminde bulundum. Hepsinde de sabah ezanı okunmaya başladı. Yapamadım. Elimden bir şey gelmiyor. İstediğim bana yardımcı olsunlar kredi versinler ben çalışarak ödeyeyim. Böbreklerimi satılığa çıkardım, babam 'yetmezse benim böbreklerimi de sat' dedi. Yapacağım bir şey kalmadı" dedi.

Ayhan Büber durumunu bütün makamlara bildirdiğini, son olarak Valiliğe başvurduğunu belirtirek, "Bana dilekçe yaz getir dediler. Muğla'ya gidecek param yok. Çok kötü durumdayım. Bana yardımcı olun" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 18:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?