20
Mayıs
2024
Pazertesi
FETHİYE - MUĞLA

'Kriz Türkiye'ye zarar vermedi'

Fethiye’ye gelen Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, yaşanan ekonomik krizin Türkiye’ye etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Boğa yaptığı açıklamada, krizin etkili yönetim ile Türkiye’ye zarar vermediğini belirterek “Ekonomi yönetimi işin başında, her şey yolunda iyi gidiyoruz” dedi.


Fethiye Ticaret Odası’na yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ali Boğa yaşanan ekonomik krizin Türkiye’yi ciddi anlamda etkilemediğini belirterek gerekli önemlerin alındığını belirterek “Biz evimizin önünü temiz tutuyoruz ve krizden en az etkilenen ülkelerden biri olacağız” diye konuştu. Krizin ihracattaki yükselme hızını azalttığını ancak geçen yıla göre ihracatta yüzde 30’luk bir büyüme hedeflediklerini belirten Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, “Daha önce yaşadığımız krizlerin kaynağı ülke içindeki sorunlardı ancak şimdi kriz dışarıdan geliyor. Global anlamda bir kriz yaşanıyor. Ülkeler global olarak birbirileriyle çok iç içe olduğu için başka bir ülkede yaşanan krizi diğer ülkelerde yakından yaşıyor. Zaman zaman diğer ülkeler için “batsınlar, yok olsunlar” diyoruz ama başka ülkelerin batması diğer ülkeleri de olumsuz olarak etkileniyor. Bizim çalışmamız bu krizden en az şekilde zarar görmek için. İhracat konusunda biz bu krizi daha önce gördük ve 6 yıldır ihracatta çeşitlilik oluşturduk. Riski değişik sektörlere böldük. Tek yere ihracat yapmıyoruz. Dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. Bu şekilde de kriz yaşayan ülkelerden gördüğümüz zarar azalıyor. Bizim Avrupa’ya yaptığımız ihracatın artışı azaldı. Bu yılın ilk 8 ayında yüzde 20’lik artış sağladık. Genel artışımız yüzde 33 ve buna bakıp yüzde 20 artış az gibi görünüyor. Ancak bizim yüzde 60 artış sağladığımız ülkeler var. Komşu ülkelere, Afrika ülkelerine yaptığımız ihracatta büyük artışlar sağladık. Ama genel anlamda bakarsanız krizde bizim ihracat yükselme hızımız azaldı. 2007 yılı ihracat rakamımız 107 milyar Dolar’dı bu yılki hedefimiz 135 milyar dolar. 6 yıl önce göreve geldiğimizde ülkenin ihracatı 36 milyar Dolar’dı. Devletin ve kamunun borcu az, mevcut borç özel sektörün borcu. Borçlu sektörde ihracatını yapmaya devam ediyor ve bu yüzden sıkıntı yaşanmıyor” şeklinde konuştu.


Krizi aşmak için bir takım yenilikçi çalışmalar yaptıklarını belirten Ali Boğa “Biz ihracat konusunda dünyada yapılmayanı çalışmaları yapıyoruz. Dünyada ilk defa yüzer fuar açtık. 2 tane feribota 107 firmanın standını kurup liman liman dolaştık. Libya, Tunus ve Cezayir’de açtığımız fuarlarda büyük ilgi gördük. Krizin etkisini azaltmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Ekonomi yönetimi işin başında. Merkez Bankası son günlerde etkili önlemler aldı. Her şey yolunda, iyi gidiyoruz. Biz bu krizden en az etkilenecek ülkelerden olacağız” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 17:44:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?