30
Mayıs
2024
Perşembe
FETHİYE - MUĞLA

Krizi Fethiye'ye dokunmadı

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, tüm dünyaya hissedilen ekonomik krizin Fethiye’yi çok fazla etkilemediğini belirterek, “Fethiye’de açılan işyeri sayısı kapanan işyeri sayısından fazla” dedi.


Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Fethiye ekonomisine etkileri hakkında değerlendirme yapan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, krizin Fethiye’de etkisini göstermediğini kaydetti. 2007 yılında açılan işyeri sayısının 416, kapanan işyeri sayısının ise 300 olduğunu söyleyen Mehmet Soydemir, 2008 yılı Eylül ayı itibariyle açılan işyeri sayısının 315, kapanan işyeri sayısının ise 280 olduğunu bildirdi. Fethiye’de esnafın Hindistan ve Çin’den gelen ucuz mallar nedeniyle sıkıntı günler geçirdiğini söyleyen Mehmet Soydemir, elektriğe yapılan yüzde 20’lik zammın da esnafları zor durumda bıraktığını anlattı. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir yaptığı açıklamada, “Kuruluşumuza bağlı esnaf ve sanatkarlarımız 2007 yılında sıkıntılı dönemler geçirdi. 2007 yılında iki tane önemli seçim oldu. Her ne kadar bu olaylar yaşansa da iç piyasada bir değişiklik olmadı. Bu yıl ise Hindistan ve Çin’den gelen düşük maliyetli ürünler piyasaya sokularak, esnaf ve sanatkarımıza büyük darbe vuruldu. İşverenler ve esnafımız kendi ürettiği ürünleri satmakta zorlandılar. Bu da üyelerimizi olumsuz şekilde etkiledi. Bunun yanında halkın alım gücü de zayıfladı” dedi.


Turizm sektöründe de düşük gelirli turistlerin Türkiye’yi tercih etmesinin bu alandaki işletmecilerin kazançlarına olumsuz yansıdığına değinen Soydemir, “ Her şey dahil sistemi ve villaların pazarlanması otelcilerimize zarar verdi. Kayıt dışı olan esnaflar, haksız kazanç elde ederek haksız rekabete yol açıyorlar. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen ekonomik krizin Fethiye ekonomisine etki ettiğini söylemek zor. 2006 yılında 425 işyeri açıldı, 427 tane kapandı. Burada dengeler hemen hemen aynı. 2007’de 416 işyeri açıldı, 300’ü kapandı. 2008 yılında Eylül ayı itibariyle açılan işyeri sayısı 315, kapananların sayısı ise 280. Büyük marketlerle ilgili yasanın çıkarılması ve küçük esnafın rahatlatılması bekleniyor. Fakat bunlar artık mahalle aralarına kadar indiler. Bu kurumlar birçok meslek grubuna zarar veriyor” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:05:47
Güncelleme :7 Kasım 2008 Cuma 10:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?