20
Mayıs
2024
Pazertesi
FETHİYE - MUĞLA

Muğla: Fethiye'de çevre skandalı...

Çalış Sahili’nde yaşanan kirlilik olayının ardından çalışmalara başladıklarını belirten Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı, "Bazı söylentiler oldu, kirliliğin yeni yapılan arıtma tesisinden kaynaklandığı şeklinde, bizde çok ciddi çalışmalar başlattık. Görevli arkadaşlarımız tarafından arıtmalarını çalıştırmayan ve pis sularını en yakın dere ve kanallara akıtan oteller tespit edildi. Bunlarla ilgili sonuçları tahlilleri çıktı. Fethiye Kaymakamlığı, Çevre Sağlık Grup Başkanlığı ve belediye olarak biz bu işin üzerine gidilebildiği noktaya kadar gideceğiz. Burada bizi üzen olay, kendi bindiği dalı kesen, ekmek yedikleri yeri kirleten insanların tavırlarıdır. Deniz kirliliğinden daha çok, bu yanlış düşünceler bizi üzmüştür. Ancak hiç kimsenin Fethiye’nin imajını kötülemeye ya da farklı bir yere çekmeye hakkı yoktur. Herkes hak ettiğinin karşılığını alacaktır" dedi.


Çalış Sahili’ne kanallara ve derelere su altından bağlanan gizli tahliye boruları ile yıllardır kaçak kirli su ve atığını bıraktığı tespit edilen oteller hakkında, soruşturma başlatılacağı da belirtildi. Plajda denize giren turistler, olayın açığa çıkmasının ardından otel yönetimine tepki gösterdi. Otel müşterileri, "Otelin yanından geçen dere çok pis ve kötü kokuyordu, ayrıca sivrisinek de vardı. Belediye ekipleri derede temizlik yaptıktan sonra çevre temizlendi. Otelin bu yaptığı davranış ise çok kötü ve yanlış" dedi. Her gün otellerin foseptiğini bıraktığı derenin yanından geçtiğini belirten yerli bir turist ise "Biz defalarca görevlileri uyardık. Yabancı turist arkadaşlarımız dahi bu kokudan çok şikayetçi" diye konuştu.


Öte yandan, geçen yıl hizmete açılan Fethiye Belediyesi’nin Günlükbaşı’ndaki arıtma tesisinin kirlilik saçtığı haberleri üzerine, bugün Türk Deniz Araştırmaları Vakı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi, arıtma tesisinde incelemelerde bulundu. Su giriş ve çıkışlarından örnekler alan TÜDAV görevlileri, basın toplantısı ile sonuçları açıkladı. TÜDAV olarak kendilerinin sadece arıtma tesisinde inceleme yaptıklarını belirten Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Sonuçlar beklenilen değerlerin altında çıktı. Koliform 120 değer civarında. Arıtma ile ilgili bir sorun yok. Su miktarları da değerlerin altında. Ağustos ayında Çalış Sahili’nde de yapacağımız araştırmaları kamuoyuna açıklayacağız. Bu haliyle Çalış’ta değerler, beklenilen değerlerin altında çıktı. Çalış sahilindeki çalışmayı Ağustos ayında yapmayı planlıyoruz. Biz araştırma yapmadan insanları yanlış noktalara sevk etmiyoruz. Ağustos ayında yaptığımız çalışmaları kamuoyuna duyuracağız. Şu haliyle Çalış’la ilgili bir şey söylememiz çok erken" şeklinde konuştu.

iha-muğla
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 11:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?