18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Ölü caretta sahile vurdu

Fethiye’nin Çalış Plajında ölü olarak kıyıya vuran Caretta Caretta cinsi kaplumbağanın misina ipine dolanarak öldüğü belirlendi. Plajda toplanan turistlerin üzülerek izlediği ölü Caretta Caretta, zabıta tarafından plajdan kaldırıldı.

Dünyada nesilleri hızla azalmakta olan ve özel koruma altına alınan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarından birisi Fethiye’nin Çalış Plajı’nda ölü olarak sahile vurdu. Caretta’nın ağzında olta takımı ve ayaklarına dolanmış misina bulundu. Plajda ölü Caretta’yı gören yerli ve yabancı turistler üzüldü.

Özel projeyle koruma altına alınan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası yumurta bırakma bölgesi olan Çalış Plajı’nda ölü olarak kıyıya vurdu. Ağzında balık oltası ve misina bulunan Carette Caretta’yı denizde yüzen gençler fark ederek kıyıya çıkarttılar. Çalış Plajı’nda kıyıya çıkartılan ölü Caretta Caretta görenleri üzdü. Yerli ve yabancı onlarca tatilci ölü carettayı görmek için plaja akın ettiler.

Dakikalarca ölü carettayı izleyen, fotoğraf çeken, kameralarıyla görüntü kaydı yapan yerli ve yabancı turistler caretta gördüklerine sevindiklerini ama öldüğü için çok üzüldüklerini söylediler.Ölü Caretta Caretta’yı denizin açığında bularak kıyıya çıkaran Ahmet Aydemir, “Yaklaşık 30 metre açıkta yüzerken büyük bir cisim gördüm ve kıyıya doğru kaçtık. Daha sonra bu cisim kıyıya yaklaştı ve caretta caretta olduğunu anlayarak sahile çıkarttık” dedi.

Caretta Caretta hakkında bilgi veren projede görevli öğrencilerden Paul Pattringer ise, “Balık oltası ve misinalar caretta carettaların başlıca ölüm nedenlerinden. Bu caretta caretta da o şekilde ölmüş. Çalış plajına yumurta bırakan caretta carettalar burada turizm yapılması nedeniyle artık buralara gelmemeye başladılar. Burada turizm yapılması büyük sorun” diye konuştu.

Yerli ve yabancı turistler dakikalarca plajda bekleyen ölü carettayı, fotoğraf makineleri, cep telefonları ve kameralarıyla fotoğrafını çekip, görüntü alırken, Deniz kaplumbağaları proje kapsamında görevli Avusturya Viyana Üniversitesi’nden gelen öğrenciler basın mensuplarının görüntü almasına ise engel olmaya çalıştılar. Gazetecilerin görüntü almasına ve fotoğraf çekmesine engel olmaya çalışan iki kız öğrenci, gazetecilerin polis çağırma isteği üzerine kendi aralarında konuşarak gazetecilere engel olmaktan vazgeçtiler.

Daha önce de plaja yumurta bırakan bir carettanın görüntüsünü almak isteyen basın mensuplarıyla görevli doçentler arasında benzer sıkıntı yaşanmış ve iki doçent geceyi karakolda geçirmişti.Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından da korunmakta olan Çalış Plajı nesilleri tükenmekte olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme noktaları arasında yer alıyor.

Mayıs-Haziran aylarında plaja yumurta bırakan carettalar zaman zaman da plajda görülebiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının hareketleri yerli ve yabancı üniversite öğrencileri tarafından takip ediliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 14:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?