18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Paraşütçü keçi gördünüz mü?

Fethiye’nin Ölüdeniz Belediyesi tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen Ölüdeniz Kültür ve Sanat Festivali’nde, festival tertip komitesinin kararı olan ve Ölüdeniz ile festivalin daha fazla ilgi görmesi için düşünülen keçileri paraşütle atlatma girişimi, bazı hayvanseverlerin tepkilerine neden olurken, bazı vatandaşlar ise keçilere herhangi bir eziyet yapılmadığını ve hatta şanslı olduklarını söylediler.

Bugün öğle saatlerinde, dünyanın en önemli yamaç paraşütü parkurlarının bulunduğu Ölüdeniz Babadağ’da gerçekleştirilen atlayışta, deneyimli pilot Murat Tüzer, 2 keçiyi sağ ve sol tarafına bağlayarak atladı. Yaklaşık yarım saat havada kalan keçiler daha sonra çok sayıda yerli ve yabancı turistin de bakışları arasında Belceğiz Plajı’na indiler.

SKY Spor Paraşüt Firması Sahibi Pilot Murat Tüzer, atlayış sırasında keçilerin çok sakin olduklarını belirterek, "Festivalin açılışını dağdan keçi uçurmakla yaptık.Karakeçi Ölüdeniz’in simgelerinden biridir. Hayvanlara eziyet etmeden, bizim tattığımız duyguları onlara da tattırdık. Hayvanlara eziyet çektirecek hiç bir şey olmadı" dedi.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ise "Babadağ’dan paraşüt ile keçilerimizi indirmiş bulunmaktayız. Hepimize hayırlı olsun. Bir efsane vardır. Dağdan keçi atlatma etkinliğimiz tamamlandı. Bazı toplumların ilk çağlarda ki geleneklerine göre bir şehirdeki insanların o yıl içinde işledikleri günahları bir keçiye yükleyerek uçurumdan atlatıp, keçinin ölümü ile birlikte günahlarında kurtulduğuna inanılırdı. Bugüne dek bazı insanlar günah keçisi seçilerek uçurumdan atılması ile birlikte o şehrin insanlarının günahlarından arındıklarına inanılırdı. Daha sonra ki yıllarda ise yeni günah keçisi seçilerek herkes kendi günahını çekmesi yerine bu keçilere günahını yüklerlerdi. Günümüzde halen sık sık karşılaştığımız daha insanların kendi işlemiş oldukları suçları başka birine yükleme alışkanlığını sürmesini kapatmak için bir diğer anlamda bölgemizin adını teke yöresi olmasından esinlenerek en güzel keçi yarışmasına bir çeşitlilik katmak için bu etkinliği yaptık. Elbette amacımız ne bir insanı ne de bir keçi, günah keçisi yaparak ona zara vermek değildir. Buradan bu sembolik etkinlik ile insanlarımıza barış, kardeşlik, dostluk mesajını vermek" dedi. Keçileri paraşütle uçmadan önce ve indikten sonra kontrol eden Veteriner Hekim Necati Ocak, "Paraşütle atlatılanlar dağ keçisidir. Keçiler yaklaşık 30 dakika havada kalmalarına rağmen metabolizmaları bozulmamış. Keçilerin paraşütle uçmasında herhangi bir sakınca yok" diye konuştu.

Fethiye Hayvan Dostları Derneği Başkanı Perihan Agnelli, keçilerin şanslı olduğunu, Ölüdeniz’in muhteşem manzarasını havadan da izleme imkanı bulduklarını söyledi. Bazı hayvanseverlerin olaya tepki göstermesine bir anlam veremediğini, burada hayvanlara hiçbir eziyet yapılmadığını, veteriner kontrolü altında ve deneyimli bir pilot tarafından paraşütle uçurulduğunu söyleyen Agnelli, "Eğer hayvanlara burada bir işkence, ya da eziyet edilseydi önce ben karşı çıkardım. Ama özel hazırlanmış uçuş ekipmanı ve veteriner kontrolünde hiçbir sorun olmadan paraşütle uçurulmuştur. Ben bu hayvanları şanslı buluyorum" dedi.
Mynethaber
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 09:48:39
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 12:36:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?