19
Mayıs
2024
Pazar
FETHİYE - MUĞLA

Salatalıklar dalında kaldı

Fethiye'de salatalığın fiyatı 10 YKr'a düştü, masraflarını dahi alamayan çiftçi perişan oldu. Kafkaslarda yaşanan savaş ve ardından Rusya ile yaşanan ihracat krizinden etkilenen yaş sebze ve meyve ithalatı yine çiftçiyi zarara uğrattı.


Önceki yıl oldukça kazançlı bir ürün olan salatalığın fiyatı bu yıl 10 YKr'a kadar düştü. İlaç ve işçilik masraflarını dahi karşılayamaz hale geldiğini söyleyen salatalık üreticisi çiftçiler ise ürünlerini satacak yer bulmakta zorlanıyorlar. Rusya ile geçtiğimiz ay yaşanan ihracat krizine savaş sonrası sıkıntılarında eklenmesiyle en çok zararı gören sektörlerden biri olan yaş sebze ve meyve ihracatı neredeyse durma noktasına geldi. Sadece iç piyasaya ürün satabilen komisyoncular çiftçiden düşük fiyata aldıkları ürünü satmaya çalışırken, ürünü yetiştirirken kullandığı ilaç parasını dahi alamadığını söyleyen bazı üreticiler, ünlerini toplamak yerine dalında bırakmaya başladılar.


Her sabah erkenden kalkarak serasının yolunu tutan ve dalından topladığı salatalığı halde satmaya çalışan üretici Hikmet Genç, ürettiği salatalığın tarlada kaldığını söyledi. Alıcı bulamadığı için ürünleri toplayamadığını söyleyen Hikmet Genç “Ben bu ürünü toplayıp hale götürdüğüm zaman, sabah saat 10.00'a kadar satmam gerekiyor. Aksi takdirde topladığım salatalığı çöpe atmak zorunda kalırım. Salatalığı diğer sebzeler gibi depolama veya bekletme şansımız yok. Müşteri bulamadığın zaman salatalığı çöpe dökersin. Pazarda salatalığın kilosu 1 YTL'ye kadar satılıyor ancak biz burada 10 Kuruşa müşteri bulamıyoruz. Zor durumdayız” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 16:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?