18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Taşlar kepçeyle yine plaja gömüldü

PLAJDAN TOPLANAN TAŞLAR KEPÇEYLE PLAJA GÖMÜLDÜ

Fethiye’de traktörle sürüldüğü için tepki çeken Çalış Plajı’ndan toplanan taşlar kepçeyle yine plaja gömüldü.

Fethiye’nin dünyaca ünlü Çalış Plajı’ndaki traktörle yapılan ve tepki çeken temizlik çalışmalarından geriye kalan taşlar kepçeyle plajın derinliklerine gömüldü.

Çalış Plajı, geçtiğimiz hafta kumsaldaki taşların temizlenmesi için traktörle tarla gibi sürülmüştü. Çalışmanın ikinci aşamasında ise pulluk yardımı ile yüzeye çıkarılan taşlar işçiler tarafından toplandı ve plajın kumlarının derinlerine gömüldü. Doğal hayata ve plajdaki yerli malzemeye zarar vermemek için kepçeyle kazılan ikibuçuk metrelik çukurlara gömülen kum taşlarının caretta carettaların yumurtlamasına zarar vermeyeceği açıklandı. Çalışmaların gerekli izinler ve çevrecilerin görüşü alındıktan sonra başladığını belirten Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, iyi niyetli başlayan çalışmaların saptırıldığını söyledi. Ay, bazı basın yayın organlarının temizlik çalışmasını Caretta Caretta katliamı olarak duyurmasından rahatsız olduklarını anlattı.

1 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arası dışında Çalış Plajı’nda Caretta Caretta görmenin imkansız olduğunu söyleyen Ay, kendilerinin Caretta Caretta katletmediklerini aksine onlara daha rahat yumurtlama ortamı oluşturduklarını açıkladı. Çalış Plajı’ndaki temizlik çalışmasına başlamadan önce akademik ve doğasever uzmanlardan görüş aldıklarını da ifade eden Mete Ay, “İlk etapta plajda bulunan konglemera adlı kum taşlarını toplatmaya başladık. Bu taşları toplarken 15 santimetre derinlikte çok büyük taşlara rastladık. Kaplumbağalar yumurtlamak için geldiklerinde altta kalan bu taşlar yüzünden 4-5 farklı noktayı kazıp yuva yapabiliyorlardı. Bizde traktörle plajı sürerek altta kalan taşları yüzeye çıkardık. Amacımız kumsala bir şey ekmek değildi. Kumun içinde bulunan taş ve demirleri ortaya çıkarmaktı” dedi. Yapılan çalışmanın son aşamaya geldiğini de belirten Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, toplanan taşların gömülmeye başlandığını aktardı.

Kumsalda yaklaşık 2.5 metre derinlikte çukurlar açtıklarını ve toplanan taşları buralara gömdüklerini açıklayan Ay “Amacımız Çalış’ın olan her parçayı burada bırakmak. Doğa bilimcilerin bir düşüncesi de kum taşlarının bu derinliğe gömerek tekrar kuma dönüştürülebileceği yönünde. Umarız böyle olur. Bu gömme işlemi bittikten sonra traktör yardımı ile son kez tekrar plajın üzerinden geçilerek düzeltmeyi ve temizliği bitireceğiz.” Dedi. 20 yıldır Caretta Caretta’lar üzerine çalışma yapan çevreci Ali İhsan Emre de çevreciler olarak Çalış’taki çalışmalara destek verdiklerini söyledi. İddia edildiği gibi Caretta Caretta’ların traktörle katledilmediğini ifade eden Emre, kaplumbağaların henüz Fethiye’ye gelmediğini bunun için 1 Mayıs’a kadar süre bulunduğunu aktardı.

PLAJDAN TOPLANAN TAŞLAR KEPÇEYLE PLAJA GÖMÜLDÜ
PLAJDAN TOPLANAN TAŞLAR KEPÇEYLE PLAJA GÖMÜLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 15:09:04
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 17:53:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?