18
Mayıs
2024
Cumartesi
FETHİYE - MUĞLA

Tekneciler suçlamalara tepki gösterdi

TEKNECİLERDEN SUÇLAMALARA TEPKİ GÖSTERDİ

Tur teknecilerinin Göcek Körfezi’ni kirlettiği yönünde bazı yayın organlarında yer alan haberler üzerine bir araya gelen tekneciler, suçlamalara tepki gösterdi.

Tekne Kooperatifi Başkanı Mehmet Yılmaz ve kooperatif üyeleri, TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar’a Göcek Limanı’nda bulunan gezi teknelerin denizi kirletmemek için her türlü mevzuata uyarak gerekli önlemleri aldıkları halde neden bu şekilde bir açıklama yaptığını için tepki gösterdi.

Çıkan haberin tamamen asılsız ve yanlış olduğunu söyleyen Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Yılmaz; “Bu haber tamamen kasıtlı bir şekilde yapılmıştır. Bizler Göcek teknecileri olarak denizin korunması yönünde tüm mevzuatlara uyuyoruz. Atıklarımızı Göcek Belediyesi tarafından yaptırılan Arıtma Tesisine veriyoruz. Bu bize Liman Başkanlığı ve Turmepa tarafından verilen Atık Alım Kayıt defterlerinde de yazılıdır. Göcek Körfezi’ne dışarıdan gelen ve özel marinalarda bulunan özel yatların hiç birisi özellikle de yabancı bayraklı olanlar atıklarını tesislere vermeyerek direk denize boşaltmaktadırlar. Bunun kontrolünü yapan da yok. Bizlere gelince her türlü denetimi sonuna kadar yapan yetkililer, yabancı bayraklı yatlara aynı mevzuatı uygulayamıyorlar. Göcek Körfezi’ni bizim gibi küçük tekneler değil, aslında dışarıdan gelen büyük yatlar, koylardaki ÖÇK tarafından ruhsatlandırılmayan restoranlar ve özel marinalardan denize akıtılan atıklar kirletiyor. Dikkat çeken diğer bir husus ise, ÖÇK’nın Göcek’te bulunan altı marinayı arıtma tesisi kurma zorunluluğundan muaf tutmasıdır” dedi.

Basında çıkan haberde yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını ifade eden TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar ise; “Ben haberde gezi teknecileri derken, Göcek Teknecilerini söylemedim. Göcek’te ki tekneler ile bir sorunumuz yok. Buradaki tekneler denizin korunması için her türlü önlemi alıyorlar. Atıklarını tesislere boşaltıyorlar. Fethiye’de bulunan büyük yatlar ve tur tekneleri turdan dönüşlerinde sintinelerini ve atıklarını direk denize boşaltıyorlar. Bunu ben gözlerimle gördüm. Buna engel olanda yok.Atıklarını boşaltabilecekleri bir tesisleri de yok..TURMEPA olarak Fethiye Deniz Ticaret Odası’na bir Atık Tesisi kuralım dedik; kesinlikle kabul etmediler.En kısa zamanda Göcek Koyları’nda Mavi Kart sistemine geçilmesi lazım.Bu sistem uygulandığı taktirde, atıklarını yasal tesislere vermeyenler Göcek Koyları’na giremeyecekler.Bu da koyların temizliği açısından son derece önemlidir. Bizim Göcek Liman Başkanlığı ile ÖÇK arasında bir yetki karmaşası var. Denizde teknelerin atıklarını nereye bıraktıklarını denetlemesi gereken Liman Başkanlığı’nın bir botu dahi yok. Bu denetimi nasıl yapacak? Bu haberde ayrıca ben Göcek bitti çekiliyoruz derken, Göcek’in Turmepa için bittiğini söylemek istedim Ama yanlış yazılmış. Yoksa Göcek’in bitmesi söz konusu olamaz. Bunu daha sonra ulusal bir gazete aracılığı ile düzelteceğim” diye konuştu.

VALİLİK’TE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Basında çıkan haberden sonra Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır, TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, Liman Başkanlığı yetkilileri ve ÖÇK yetkililerinin katılımı ile toplantı düzenlendi. Toplantıda TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar yine mavi kart sistemini savunurken, bir gün önce Göcek’te teknecilere verdiği sözü unutarak haberdeki yanlışı düzeltme adına Fethiye teknecilerinin Göcek Körfezi’ni kirlettiği yönünde açıklama da bulunmadı.

Toplantıda konuşan Muğla Valisi Fatih Şahin “Kurumlar birbirine destek olarak öncelikle eğitim ve teşvik çalışmaları yapılması gerekir “dedi.

TEKNECİLERDEN SUÇLAMALARA TEPKİ GÖSTERDİ
TEKNECİLERDEN SUÇLAMALARA TEPKİ GÖSTERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 10:14:04
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 18:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?