30
Mayıs
2024
Perşembe
FETHİYE - MUĞLA

TEMA'dan çevre kirliliği açıklaması

Fethiye Belediyesi’nin ikinci etap kanalizasyon çalışmasını değerlendiren TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, “Çevre için zararın neresinden dönersek kardır” dedi.


Fethiye Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıyla açıkladığı ikinci etap kanalizasyon çalışması hakkında değerlendirmede bulunan TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, projenin çevre için önemli bir çalışma olduğunu belirtti. Okyay Tirli açıklamasında, bu projedeki özverili çalışmalarından dolayı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Karaçulha Belediye Başkanı Turhan Kovancı ile Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser’i ve destek veren muhtarları kutladı.


Tirli yazılı açıklamasında, “Çağdaş kent olabilmenin, çevre sağlığını korumanın, çevre kirliliğini önlemenin, kısacası sağlıklı bir çevrede yaşamanın olmasa olmaz koşulu kanalizasyon ve arıtma sistemidir. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bizim Fethiye’mizde de kanalizasyon sorunu, kentleşmenin getirdiği en büyük problemlerdendir. Açık kanallardan atık suların taşınması ve arıtma sistemlerinin olmaması yüzeysel ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Havada, suda ve toprakta meydana gelen ve kendi doğal seyrinde olmayan değişikliklerle ekolojik dengenin bozulmasına sebebiyet verilmektedir. Kanalizasyon sistemlerinde meydana gelen çok zararlı ve zehirli gaz oluşumları insan sağlığı için ciddi tehdit unsuru olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu:


Dünyada atık su etkilerine bağlı olarak her yıl 2 milyon insan hayatını kaybetmekte olduğuna işaret eden Tirli, şöyle konuştu: “Diğer taraftan su kaynakları üzerindeki kirlenme giderek artmakta ve mevcut kaynaklar kullanılamaz hale gelmektedir. Hijyenik anlamda üretim yapmaktan yoksun kalan köylülerimiz, hem ürünlerini pazarlamakta sıkıntı yaşamakta hem de kendi ürettiği ürünleri yeme noktasında da zorlanmaktadırlar. Ayrıca hayvanlar bile kanallardan akan sulardan içmemektedir. Fethiye’nin üst yaylalarında bulunan Ören Beldesi’nden doğan kanal suları üzerinde bulunan balık çiftliklerinden kaynaklanan kirlenme Fethiye körfezine ulaşmaktadır. Bununla ilgili belgeler TEMA Vakfınca hazırlanıp yetkililere verilmiştir. Lakin faturayı ödeyen yine köylülerimizdir ve Fethiye de yaşayanlardır”

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?