23
Mayıs
2024
Perşembe
FETHİYE - MUĞLA

Umutlar salça oldu

Fethiye'de üreticiler, seralarda yüksek maliyetle ürettikleri domatesi satamayınca salça fabrikasına göndermek zorunda kaldı.

Fethiye'nin en büyük hallerinden olan Karaçulha Toptan Sebze Hali'ne sabahın erken saatlerinde gelen üreticiler, bazen gün boyu yakıcı güneş altında beklemek zorunda kalıyor. Traktör, pıck up, kamyonet ve otomobilleriyle hale domates getiren üreticiler, uzun süren bekleyişin ardından ürünlerini satamayınca kasası 1 YTL'den salça fabrikasına gönderiyor. 500-600 bin liradan satılan domates 50 bin liraya düşerken, üreticiler büyük sıkıntı içine girdiklerini dile getirdi. Rusya ile ihracat krizinin aşıldığını ancak ihracat için iki haftalık süre olduğunu belirten üreticiler, bu sürede bölgede ürün kalmayacağını ve sezonun sona ereceğini, artık ihracatın açılmasının hiçbir anlamı olmayacağını söyledi.

Karaçulha Toptan Sebze Hali'nden başta İzmir ve yurdun değişik yerlerine sebze gönderen komisyonculardan Mehmet Kanat, "Domatesin kasasına yani 25 kilosuna 1 YTL vermeye utanıyorum. Üreticiye birileri sahip çıkmalı, destek olmalı. Ben yıllardır buradan değişik yerlere sebze gönderiyorum. Her yıl buna benzer olaylardan dolayı çiftçi mağdur ediliyor" dedi.

Bu arada, yaşanan kriz nedeniyle birçok üretici, sera ve tarladaki domateslerini sökerek araziyi sonbahar için hazırlamaya başladı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2005 Salı 13:52:48
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 12:33:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet uslu IP: 85.97.45.xxx Tarih : 15.10.2005 15:25:41
domates ihracatı için yeni ülke arayışı ve bu konu için meclisten yardım istemk