16
Haziran
2024
Pazar
FETHİYE - MUĞLA

Yılda 10 bin hektar orman yanıyor

TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, ülkemizde her yıl ortalama 4 bin orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarda 10 bin hektar ormanlık alanının zarar gördüğünü kaydetti.

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte her gün gazete ve televizyonlarda yanan orman alanlarımızla ilgili haberlerin okunduğunu ve dinlendiğini söyleyen TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Tirli, alınan tedbirlere, yapılan uyarılara rağmen orman yangınlarının çıkmaya devam ettiğini belirterek, “Dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar, ülkemizde ise 10 bin hektar orman, yangınlarla zarar görüyor. Büyük çoğunluğu insan kaynaklı olan orman yangınları sonucunda toprağı suyu koruyan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan, karbon emisyonunu azaltan, solduğumuz oksijenin büyük bölümünü üreten zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlarımız, değeri maddi olarak asla ölçülemeyecek boyutlarda zarar görüyor. Ormanlarımızın korunması sorumluluğunu sadece ilgili kurum ve kuruluşlara yükleyemeyiz” dedi.

Toplum ve birey olarak bu sorumluluğun paylaşılması gerektiğini savunan Tirli, “Çünkü, orman yangınlarının çıkış nedenlerine bakıldığında yıldırım gibi doğal nedenlerin yüzde 5-6 oranında kaldığı, diğer yangınların yüzde 94’ünün çıkış sebebinin insan kaynaklı olduğu görülüyor. Ormanlar, bir ülkede toprağı ve suyu koruyan en önemli faktördür. Çünkü ağaçlar kökleri ile toprağı sararken hem erozyonu önler hem de çıplak toprakta akıp giden su ve yararlı maddelerin ormanda depolanmasını sağlarlar. Seller ve taşkınlar da erozyon gibi yine ormanlar sayesinde önlenir. Ancak ne yazık ki tüm bunlara rağmen ormanlarımızı hızla tüketmeye devam ediyoruz. Ama ormanlarımız sonsuz değil ve tehlike çanları uzun zamandır çalıyor. Geleceğimizi ipotek altına almak istemiyorsak, ormanlarımızın yanıp kül olmasına seyirci kalamayız” diye konuştu.

Yangınların önlenmesi için alınması gereken önlemleri de anlatan Okyay Tirli, şunları söyledi: “Bunun için; ormanda ya da ormana yakın yerlerde ateş yakmayın, dumansız piknik yapın. Çevreye sönmemiş sigara izmariti, kibrit gibi yanıcı maddelerin atılmaması konusunda duyarlı olun. Aracınızdan herhangi bir şekilde yola dökülecek olan yağ veya benzinin üzerini kalın bir toprak tabakası ile örtün. Tarlanızdaki anızları kaldırmak için yakma yöntemini kullanmayın. Küçük yangınlara kendiniz müdahale edin. Ormanlık alanda herhangi bir duman ya da ateş gördüğünüz takdirde Alo 177 Orman Yangın İhbar, Alo 156 Jandarma veya Alo 155 Polis İmdat telefonlarını arayın. Orman yangınları ile mücadele için Çevre ve Orman Bakanlığı'na daha fazla kaynak ayrılmasını destekleyin. Her yıl ortalama 4 bin orman yangının yaşandığı Türkiye, yangın açısından riskli Akdeniz ülkelerinden biridir. Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul’a kadar uzanan ve ülke ormanlarımızın yarısına karşılık gelen 12 milyon hektar büyüklüğündeki kıyı bandı, özellikle yaz aylarında orman yangınları açısından tehdit altındadır. TEMA Vakfı, orman yangınlarının yaşanmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması ve bu önlemlere rağmen meydana gelebilecek yangınlarla mücadeleye hazırlıklı olmamız gerektiğine inanmakta, yetkilileri ve halkımızı orman yangınlarına karşı daha duyarlı ve tedbirli olmaya çağırmaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 17:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?