25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÖYCEĞİZ - MUĞLA

Katı atık deposunda toplantı

KATI ATIK DEPOSUNDA TOPLANTI

Dalyan- Köyceğiz Çevre Koruma Birliği Başkanlığı tarafından Ortaca İlçesi sınırları içinde yer alan katı atık deposunda toplantı yapılarak, katı atıkların yerinde ayrıştırılması istendi.

Katı atık deposunda yapılan toplantıya; Köyceğiz Kaymakamı H.İbrahim Çomaktekin, Belediye Başkanı Salih Erbay, Beyobası Belediye Başkanı Besim Özbek, Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan ÖÇK Kurumu Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan, Ortaca Belediyesi Çevre Mühendisi Zeynep Atiköz, Köyceğiz Belediyesi Çevre Mühendisi Şirvan Yurdadön, Dalyan Belediye Çevre Mühendisi Nazlı Kocagöz, Dalaman Belediye Zabıta Amiri Sazai Koyuncu, Göcek Belediyesi Çevre Mühendisi Mehmet Serdar Türel, Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, çevre Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Mühendisi Salih Cebe, İber Otel Çevre Müdürü Erol çalık ve (KAR) Katı Atık depolama ayrıştırma geri dönüşüm Müdürü İhsan Akyıldız ve işletme sahibi Adil Çelik katıldı.

Açılış konuşmasını Dalyan-Köyceğiz Çevre Koruma Birliği Başkanı olan Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay yaptı. Belediye Başkanı Salih Erbay yaptığı konuşmasında;” Dalyan, Köyceğiz, Dalaman, Ortaca, Beyobası ve Toparlar Beldesi birlik içinde yer almaktadır. Ben isterdim ki birlikte yer alan belediye başkanları olsun. Ne yazık ki işleri nedeniyle gelmeyip, yerlerine birer kişi göndermişler. Ben karşılıklı olarak konuşmak isterdim. Yerine gelen arkadaşlarımın buradaki konuşmaları kendilerine bildireceklerdir. Katı atık deposu ayrıştırma yapılmadan gelirse kısa zaman içinde dolup, yenisini yapmamız gerekecek. Yerinde ayrıştırma yapılırsa, ayrıştırma yapan firmada rahat etmiş olur. Bu güne kadar kaç firma ayrıştırma için geldi. Hiç biri istenilen ayrıştırmayı yapamadı. Ayrıştırmak için yeni alan şirket, yeni bir tesis kurarak ayrıştırmaları yapmaktadır.”dedi.

Köyceğiz Belediyesi Çevre Mühendisi Şirvan Yurdadön ise; ‘ Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları’ Mevzuat, Sorumluluklar ve Lisans süreci ile ilgili sunum yaptı.

Yönetmeliğin Amacı: Çevresel açıdan belirli özelliklere sahip, ambalajların üretimi, Ambalaj atıklarının çevreye vereceği zararların önlenmesi, Ambalaj atıklarının azaltılması, Ambalaj atıklarının geri kazanılması, Ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde kaynağında ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması konularında teknik ve idari standartların oluşturulması ve bu konuda gerekli prensip, politika ve programlar ile teknik, idari ve hukuki esasların belirlenmesidir.

Yönetmeliğin Kapsamı; Yönetmelik evsel, endüstriyel, ticari ve işyeri olmasına bakılmaksızın yurt içinde piyasaya sürülen plastik, metal, cam, kağıt-karton , kompozit ve benzeri malzemelerden yapılmış bütün ambalajları ve bu ambalajların atıklarını kapsamaktadır.

İl, ilçe ve ilk kademe belediyeleri Ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplar veya toplattırır.

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için lisans/geçici çalışma izni almış işletmeler, piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiş kuruluşlar ile birlikte ambalaj atıkları yönetim planını hazırlayarak Bakanlığa sunar.

Ambalaj atıklarının evsel atık toplama araçlarına alınmaması için gerekli tedbirleri alır.

Ambalaj atıklarının düzenli depolama sahalarına kabul edilmemesi için gerekli önlemleri alır.”

İber Otel Çevre Müdürü Erol Çalık ise, 21 senedir temizlik işleri ile uğraştığını, otelde istenilen katı atık ayrıştırma tesislerini kurduğunu, hertürlü ayrıştırmanın yerinde yapılarak giderlerinin de düştüğünü söyledi.

KATI ATIK DEPOSUNDA TOPLANTI
KATI ATIK DEPOSUNDA TOPLANTI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 10:25:02
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 12:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?