19
Mayıs
2024
Pazar
KÖYCEĞİZ - MUĞLA

Oğlunu kurtarmak için hamile kalacak

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, Akdeniz anemisi (talasemi) taşıyıcısı anne ve babadan, ağır hasta olarak dünyaya gelen 4 yaşındaki Onur Aygün, kardeşinden kök hücre nakliyle hayata tutunacak. Hastalıklı genlerden arındırılmış embriyonun kullanımı sonucu, tüp bebek yöntemiyle hamile kalacak anne Filiz Aygün, ABD'den gelecek sonucu gözlüyor. Anne Aygün, "Embriyo, anemiden arındırılmak üzere Amerika'ya gönderildi. Olumlu sonuç alındığında tüp bebek yöntemiyle hamile kalacağım. Doğacak bebeğimiz Umut, Onur'umuzun şansı olacak" dedi.

İKİSİ DE TAŞIYICI
Marmaris'te bir kargo firmasında çalışan, ancak hafta sonları evine gidebilen asgari ücretli baba Metin Aygün ve Köyceğiz'in Döğüşbelen köyünde oturan Filiz Aygün çiftinin bebekleri Onur, 2005 yılında ileri derecede talesemi hastası olarak dünyaya geldi. Talasemi taşıyıcısı anne ve babanın oğlu, 8 aylıkken rahatsızlandı ve İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne götürüldü. Majör talasemi tanısı konulan Onur'un iyileşebilmesi için kök hücre nakli gerektiği bildirildi. Ancak uygun ilik bulunamadı. Doktorlar, talasemi geninden arınmış kardeşinden nakledilecek ilikle Onur'un kurtarılabileceğini belirtti.

ÇOK MASRAFLI
İstanbul'daki Memorial Hastanesi'ni arayan baba Metin Aygün, yol, konaklama, tüp bebek tedavisi ve ilik nakli için 30 bin YTL'lik masraf çıkarılınca, babasının ve kendisinin eski model otomobillerini sattı. Bankadan 8 bin YTL kredi çekti. İlk girişim sonuç vermedi, anne hamile kalamadı. Baba Aygün, başka bir yöntemle başarılı sonuç alınabileceğini, ancak bunun için de 20 bin YTL gerektiğini öğrenince dünyası karardı. Ailenin imdadına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ümit Özekici yetişti. Özekici, tüp bebek ve nakil için gerekli masrafın büyük bölümünü, kendisinin ve hastanenin karşılayacağının sözünü verdi.
Hastanede Metin Aygün'den alınan spermle Filiz Aygün'den alınan yumurta döllenmeye bırakıldı. Döllenen hücreler İtalya'ya gönderilerek, Onur'a nakledilebilmesi için doku gruplaması ve hastalıktan arındırmak için genetik arındırma işlemine alındı. Fakat anne yine hamile kalamadı. Bir deneme daha yapıldı, bu kez hastalıktan arındırma işlemi için embriyo Amerika'ya gönderildi. Prof. Dr. Ümit Özekici, "Hastanemizde, doku gruplaması, genetik arındırma işlemi burada yapılamıyor. Embriyoların genetiğinde hastalık olmamasına dikkat ediliyor. Bu embriyoların Onur'la doku uyumu inceleniyor. Gebelik olursa doğumu ben yaptıracağım. Kök hücre naklinden de ücret almayacağız" dedi.
Oğlu için canını bile verebileceğini belirten anne Filiz Aygün, tüp bebek yönteminin başarılı olması halinde doğacak bebeğine 'Umut' adını koyacaklarını belirtti.

Sakınca görmediler
Onur'un annesi Filiz Aygün, evlenmeden önce Köyceğiz Devlet Hastanesi'nde gerekli testlerin yapıldığını, talasemi sorunu olup olmadığının da araştırıldığını söyledi. Hastanenin kendilerine "Evlenmelerinde sakınca yoktur" diye rapor verdiğini öne süren rapor Aygün, şu bilgileri verdi:
"Böyle bir rapor alınca evlendik. Oğlumuz talasemi hastası olarak doğdu. 20 gün arayla kan transferi yapılıyor, ilaç veriliyor. Kemik yapısında gelişme olmuyor, boyu uzamıyor. 10 yaşına kadar kök hücre naklinin yapılması gerekiyor. Doğacak bebek iki yaşına gelmeden kök hücre nakli olamıyor. Bu da en az 3 yıl demektir. Onur'u kurtarmak için başka şansımız olmayabilir. Zamanımız daraldı."

 

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 09:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?