2
Mayıs
2024
Perşembe
MARMARİS - MUĞLA

Muhittin Çoban


Marmaris’in Bayır Köyü’nde hayırsever işadamı Muhittin Çoban tarafından yaptırılacak olan ilköğretim okulunun temel atma törenine katılan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Türkiye’de artık camiye ihtiyaç olmadığını öne sürerek, "Cami değil okul yaptırın" dedi.

Marmarisli hayırsever işadamı Muhittin Çoban tarafından Bayır Köyü’nde yaptırılan ilköğretim okulunun temeli, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, Marmaris Belediye Başkanı İsmet Karadinç ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle atıldı.

İl Özel İdaresi tarafından sağlanan 450 metrekarelik alan üzerine yapılacak okul 2 katlı ve 10 derslikli olacak. Ayrıca okulda laboratuvar ve bilgisayar odalarının da bulunacağı belirtildi. 2004-2005 öğretim yılına yetiştirilmesi beklenilen okul, Bayır ve yakın köylerden gelecek 300 çocuğa eğitim imkanı sağlayacak.

Yaklaşık 500 milyar liraya malolması beklenen okulun temel atma törenine onur konuğu olarak katılan Evren, "Bu okullar Türkiye çapında yayıldıkça, okuma düzeyi arttıkça benim mutluluğum da artıyor. Aldığımız bu eğitimle ileri Batı ülkeleri ile daha iyi yarışacağız. Teğmenlik yaptığım dönemlerde bölüklerde onbaşı ya da çavuş yapabilmek için okur - yazar arardık. Ancak 1-2 tane okur yazara zar zor rastlanırdı. Şimdi üniversiteyi bitirenler dahi askerliğini er olarak yapıyor Bu büyük başarı ancak yeterli değil" dedi.

Kendisini üzen şeyin Batılı ülkelerin Türk insanını küçük görmesi olduğunu vurgulayan Kenan Evren, "Türk milleti buna layık değil. Buralara kadar gelinmesinin nedeni eğitim kalitesinin düşüklüğüdür. O zamanlar Kur’an-ı Kerim okuyanlar, okuma - yazma biliyor kabul ediliyordu. Manasını bilsin bilmesin. Biz bunlarla uğraşırken, Batılılar bizi fersah fersah geçti. İğneyi bile onlardan alır hale gelmişiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı döneminde "Kendi okulunu kendin yap" kampanyasının hızını kaybetmesine rağmen sürdüğünü anımsatan Evren, sözlerine şöyle devam etti:
"Cami yerine okul yaptırın dediğim zaman bana kızıyorlar. 300-400 nüfuslu köylerde 3 bin kişilik cami yapılıyor. O köyün okulu yok, ama camisi var. İbadet yapmak için illa camiye ihtiyaç yok. Namazı her ortamda kılabilirsiniz. Türkiye’nin artık camiye ihtiyacı yok."

Konuşmaların ardından okulun temeli Evren ve Muhittin Çoban tarafından birlikte atıldı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar