19
Mayıs
2024
Pazar
ORTACA - MUĞLA

86 yaşında Türk vatandaşı oldu

1975 yılında teknesiyle ilk kez Dalyan’a gelen, 1984 yılından sonra da Dalyan sahilinde bulunan küçük bir barakada yaşamaya başlayan June Haimoff (86), Türkiye’ye yerleştikten 24 yıl sonra Türk vatandaşı oldu. İsmini değiştirmeyen yazar June Haimoff, yöre halkının kendisine anne diye hitap ettiğini söyledi.


Muğla’da Vali Yardımcısı Başkanlığında İl Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü’nde oluşturulan Vatandaşlık Komisyonu’na katılan June Haimoff, “Dalyan sahilini ilk gördüğüm günü asla unutmayacağım. Göz kamaştırıcı, olağanüstü bir beyazlıkta, olabildiğine uzanan kusursuz bir güzelliği vardı. Bu güzelliğe hayran kalmamak elde değildi. Denizci olduğum için belli bir adresim yoktu. Sürekli dünyayı dolaşıyordum. Dalyan’ı gördükten sonra ise bu fikrim değişti. Buraya yerleşmeye karar verdim. Sahilde küçük bir barakaya yerleştim ve doğayla birlikte yaşamaya başladım” diye konuştu.


KİTAP YAZDI
Caretta Caretta kaplumbağalarının korunması amacıyla kitap yazdığını belirten June Haimoff, “Dalyan sahilindeki barakamda yaşarken, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurta bırakmalarını izliyordum. Kaplumbağalarla ilk kez tanışmıştım. Bu hayvanın dünya üzerinde çok az kaldığını öğrenince onlara yardım etme ihtiyacı hissettim. Halkın bilincini arttırmak adına Caretta Caretta kaplumbağaları hakkında ‘Kaptan June ve Kaplumbağalar’ adında bir kitap yazdım. Kitapta Caretta Caretta kaplumbağalarını korumak adına yaptığım çalışmaları, yaşadığım zorlukları anlattım. Avrupa’nın dikkatini çekmek için makaleler hazırladım ve başarılı oldum. Bundan önce 2 kitap daha yazmıştım. Deniz kaplumbağalarını çok seviyorum. Yaşadığım süre boyunca onarlı korumak için çalışacağım” dedi.


‘ANNE’ DİYORLAR
Dalyan halkının kendisini çok sevdiğini dile getiren June Haimoff, “Buradaki sıcaklık hiçbir ülkede yok. İnsanlar birbirlerini çok seviyorlar. Aile bağları çok kuvvetli. Kızım yıllar önce trafik kazasında yaşamını yitirdi. Eşim 5 yıl önce öldü. Tek başıma yaşıyorum. Ama çevremde yaşayan insanlar beni yalnız bırakmıyorlar, bana ‘anne’ diyorlar. Dalyan halkı benim ailem oldu. Gerçek ailem da Londra’da yaşıyor. Yılın 11 ayını Dalyan’da, 1 ayını İngiltere’de geçiriyorum. Teknemi satarak Dalyan’da bir apartman dairesine yerleştim. Kedi ve köpeklerim ile birlikte mutlu bir yaşamım var. Türkiye’de çok mutluyum. Bu nedenle Türk vatandaşlığını seçtim” şeklinde konuştu.


TEKNEYLE DÜNYAYI GEZDİ
Yaşamı boyunca teknesiyle dünya turu yaptığını dile getiren June Haimoff, “Eşimle birlikte dünyanın birçok sahilini dolaştık. Yeni yerler gördük, yeni insanlar tanıdık. Dalyan ise benim son durağım oldu. Burayı gördükten sonra başka yere gitmek istemedim. Hayatım burayı gördükten sonra değişti. Türkiye’de benim vatanım oldu. Bu cennetten ayrılmayı hiç istemiyorum” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 15:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?