2
Mayıs
2024
Perşembe
ORTACA - MUĞLA
Belediye Sayfaları
Nufus
766.156
Yüz Ölçümü
12.851
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
39.648
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
17
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Ortaca Genel Bilgi

Ege ve Akdeniz Bölgelerinin birleştiği yerde, Muğla İline bağlı bir ilçe olan Ortaca’nın doğusu Dalaman Çayı, batısı Dalyan Kanalı, kuzeyi Köyceğiz ilçesi ve güneyi Akdeniz ile çevrilidir. İlçe toprakları düz bir alanda yer almaktadır. İlçenin doğu sınırını oluşturan Dalaman Çayı aynı zamanda yöreyi sulamaktadır. Dalaman Havaalanına 12 km., il merkezine uzaklığı ise 81 km.dir. Yüzölçümü 27010 hektar olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre toplam nüfusu 35.670’tir.

İlçenin bitki örtüsü, orman ve Akdeniz makisidir. Ormanlar kızılçamlarla kaplı olup, Kızılçamın yanında sandal, akmeşe, ladin, geven, defne, hayıt, ılgın, zeytin, sığla, funda, pırnal meşesi, meyan kökü bitki topluluklarıdır.

İlçede Akdeniz İklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçer.

Ekonomisi tarım, küçük sanayii, ulaşım ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, sebze, meyve ve turunçgillerdir. Ayrıca az miktarda üzüm, zeytin, tütün, pamuk, susam, arpa, buğday yetiştirilir. Ortaca kıyı şeridindeki Dalyan Caunos ve Sarıgerme-Pisilik antik kenti ilçenin turizminde etkilidir. Ortaca’da da dokumacılık, kanaviçe ve tığ işleri oldukça yaygındır. Halı, Kilim, Çuval, Heybe, Seccade, ipek veya bürümcek bunların başlıcalarıdır.

İlçenin Eskiçağ tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Ortaca çevresindeki Dalyan, Kaunos, Kalynda, Pisilis gibi antik kentler kurulmuştur. Antik çağda yörede ilk yerleşenler Karyalılar olmuş, ardından Frigyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar hakimiyet kurmuşlardır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra, 1291’de Menteşe Beyliği buraya hakim olmuş, 1424 yılında da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bir köy niteliğindeki Ortaca’nın eski ismi Terzi Aliler olup, 1943 yılında Köyceğiz’e bağlı bucak merkezi olmuştur. Fethiye-Muğla karayolunun ortasında bulunmasından ötürü Ortaca ismi verilmiştir. 1959 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987’de de Muğla iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında Likya döneminden kalma Dalyan ve Sarıgerme yörelerindeki antik kalıntılardır. Ayrıca Sarıgerme, İztuzu ilçenin doğal güzellikleridir. Aynı zamanda İztuzu Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme ve barınma yeri olarak ünlenmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 14:15:35

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR