26
Mayıs
2024
Pazar
ORTACA - MUĞLA

Caretta Caretta şaşırttı

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi İztuzu Sahili'nde bulunan kumsalda bir caretta carettanın gündüz vakti sahildeki kumsala çıkıp, yumurtasını bırakıp, tekrar denize dönmesi görenleri şaşkına çevirdi.

İztuzu plajında 15.00 sıralarında sudan çıkan bir caretta caretta deniz kaplumbağası plaj büfesinin olduğu bölgeye giderek yumurta bıraktı. Uzmanlar carettaların gündüz saatlerinde yumurta bırakmasının alışılmadık bir durum olduğunu belirterek, daha önce böyle bir olay yaşanmadığını kaydettiler.

İztuzu Sahili'nde bulunan Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından kurulan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) yetkililerinden ve Pamukkale Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Doğan Sözbilen, "İztuzu sahilindeki kumsalda caretta carettalar genelde gece ve insanların olmadığı sıralarda denizden çıkarak yumurtalarını bırakıyorlardı. Rehabilitasyon Merkezi olarak bizlerde ilk defa carettanın sahilde insanların olduğu bir sırada sahile çıkarak yumurtalarını bırakmasını gördük. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde sağ ayağı kırık ve kabuğunda darbe olan June adını verdiğimiz carettanın tedavi edildiği sırada rehabilitasyon merkezinde yumurtladığını görerek denize bırakmıştık. Yumurtlama sırasında gidip baktığımızda June olmadığını gördük. Gündüz sahile çıkarak yumurtasını bırakan caretta çok sıkışmış olmalı ki sahilde insanların olduğu bir sırada kumsala çıkarak yumurtasını bırakıp, tekrar denize döndü. Sık görülmeyen bir olay" dedi.

Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Yakup Kaska, böyle bir olayın ilk kez yaşandığını söyledi. Carettanın gece yerine gündüz yumurta bırakmasının birçok nedeni olabileceğini anlatan Doç. Kaska, "Caretta deniz kaplumbağaları çiftleştikten 15 gün sonra gece saatlerinde karaya çıkarak yumurta bırakırlar. Tahminlerimize göre bu caretta dış unsurlar tarafından rahatsız edildiği için yumurtalarını bırakamamış. Yumurta bırakamamasına belki bir tekne, belki bir insan, belki de bir ışık onu rahatsız etmiş olabilir. Yumurta bırakamadığı için de çok sıkıştı ve gece saatlerini beklemeden öğle 15.00 sıralarında karaya çıktı. Böyle bir olay Dalyan'da ilk kez yaşanıyor. Kendilerini gece yumurtlamaya alıştıran Carettaların gündüz saatlerinde ve insanların bulunduğu bir plajda yumurtlaması rastlanmayan bir durum. Turistler Caretta'yı rahatsız etmeyecek şekilde yumurtlamayı bitene kadar izlediler" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 16:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?