17
Mayıs
2024
Cuma
ORTACA - MUĞLA

Muğla-Ortaca: Caretta Carettalar sahile çıkmaya başladı

Ülkemizde, nesli tükenmekte olan Caretta-Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının en önemli üreme ve yaşama bölgelerinden birisini oluşturan,Muğla’nın İztuzu sahillerinde,Caretta-Carettalar denizden sahile çıkmaya başladılar.

Nisan ayı ortalarından itibaren İztuzu sahillerine yumurtalarını bırıkan Caretta-Carettalar,Kasım ayı ortalarına kadar bu sahillerde yaşamını sürdürüyor.

Caretta-Caretta cinsi deniz kaplumbağalarından söz edildiğinde,ilk akla gelen yerlerin başında, gelen Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi sınırları içindeki, dünyaca ünlü İztuzu Sahilleri, Caretta-Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının,ülkemizdeki 7 üreme ve yaşama bölgesi içinde,en başta gelen yeri oluşturuyor.

Köyceğiz Gölü ile,Köyceğiz Gölünü Akdeniz’e bağlayan,Dünyaca ünlü Dalyan kanalının denize ulaştığı yerde yer alan İztuzu Sahilleri,nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan,Caretta-Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının,en önemli üreme ve yaşama bölgesini oluşturması nedeniyle, Çevre Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumunca, koruma altına alındığından,İztuzu sahillerinde kesinlikle yapılaşmaya izin verilmiyor. Deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için gece sahile çıktıklarından,deniz kaplumbağalarının tedirgin olmamaları için,kumsalda ve yakın çevresinde gece konaklamaya ve ışık yakılmasına da izin verilmiyor.

Bu gibi yerlerde,yerli ve,yabancı turistlerin,gündüzleri denizden yaralanmasına izin verilirken,gölgelik ve şemsiye gibi sivri uçlu cisimlerin kumsala sokulması da yasaklanıyor. Bu gibi yerlerde ancak gündüzleri günübirlikçi turistlere hizmet vermek için kumsala zarar vermeyecek şekilde,prefabrik ve kötü görünüm arz etmeyen günübirlik sosyal tesislere izin veriliyor.

Caretta-Carettalar,gündüzleri denize dalarak kendilerini gizlerken,Nisan ayı ortalarında başlayarak Kasım ayına kadar geceleri kumsala çıkıyorlar. Caretta-Caretta’ların,Nisan ayı ortalarından itibaren 2 aylık süre ise,kumsala yumurta bırakmaları ve üremeleri için uygun ortam oluşturuyor.

Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde de yer alan İztuzu Sahilleri ve,Dalyan analı ve Köyceğiz Gölünü ve yakın çevresini içine alan bölgede,Özel Çevre Koruma Kurumu ve Alman Teknik İşbirliğinde Alman Finans kuruluşu Kfw’ın finansal desteğinde,38 milyon marklı bölümü hibe olmak üzere, 57 milyon Mark tutarında Çevre Koruma ve alt yapı projesi uygulanıyor. Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma ve Alt Yapı Projesi adını taşıyan projenin büyük bir bölümü tamamlanmış bulunuyor.
ETHEM ERSEN-KENTHABER/MUĞLA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 16:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?