19
Mayıs
2024
Pazar
ORTACA - MUĞLA

Ortaca'da İnsan Hakları toplantısı yapıldı

Ortaca İlçesi’nde İnsan Hakları Kurulu tarafından "İnsan haklarının günümüzdeki durumu" konulu bir konferans düzenlendi.

Ortaca Meslek Yüksek Okulu’nda dün gerçekleştirilen konferansa Ortaca İnsan Hakları Kurulu Başkanı Salih Yüce, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş İbrahim Üstel, Emniyet Müdürü Doğan İnci, Cumhuriyet Savcısı Erdal Urfalı, İl Genel Meclisi Üyesi Salih Köleoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Kazancı, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Halil İbrahim Yurtseven, okul müdürleri, şube müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, "İnsan hakları sözcük olarak, kişinin sırf insan olduğu için sahip olduğu haklar demektir. Hak; bir şey yapmaya yetkili olmak ya da bir şeyi talep edebilmek demektir. Hak, sahibine bir şey yapma yetkisi verirken, başkalarına da bu yetkinin kullanılmasına engel olmama, saygı gösterme yükümlüğünü getirir. Hakları güvenceye alacak olan devlet olduğuna göre hak talepleri, devletin yapısında değişikliği gerektirebildiği için siyasal bir nitelikte ortaya çıkabilir" dedi.

İnsan haklarının kamu özgürlükleri gibi dar kapsamlı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Gündoğan, "İnsan hakları, kamu özgürlükleri, temel hak ve özgürlükler, yurttaşlık hakları gibi dar kapsamlı değildir. Öyleyse insan haklarının kaynağı sözleşme ya da hukuk değildir. Bunların kaynağı, insan olmaktır. İnsan olmayı belirleyen de insan olarak doğmaktır. Bu haklara doğası gereği sahip olduğu için kaynağında doğal hukuk bulunur. Doğal hukuk, asıl olarak 17. yüzyılda gündeme gelmiştir" diye konuştu.

Ortaca
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 17:01:05
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 17:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?