19
Mayıs
2024
Pazar
ORTACA - MUĞLA

Turunçgil yetiştiriciliği paneli

Ortaca Ziraat Odası Başkanlığı ile Muğla Üniversitesi (MÜ) Ortaca Meslek Yüksel Okul Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Turunçgil Yetiştiriciliği” paneli yoğun ilgi gördü.

MÜ Ortaca Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen panele MÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yokaş, MÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Civelek, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saime Seferoğlu ve ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeylen Dalkılıç yörede turunçgiller üretimi yapan çiftçilere “Turunçgil Yetiştiriciliği, Gübreleme ve Zararları” hakkında bilgiler verdi.

Panelinin açılışında konuşan MÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yokaş, “Biliyorum yörede en çok turunçgil yetiştiriciliği yapıldığını biliyoruz. Ben çiftçimizin koşullarının daha iyiye gitmesini diliyorum. Mutlaka bu zor günler aşılacaktır. 40 yıldır ziraatın içindeyim. Böyle zor günler yaşadık. Ülkemizin çiftçisinin zor günleri aşılacaktır. Muğla ve Aydın’dan gelen arkadaşlarımızla narenciyeye tartışacağız. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yrd. Doç.Dr. Zeynel Dalkılıç Narenciye yetiştiriciliği, Yrd.Doç.Dr. Saime Seferoğlu Narenciye gübreleme, toprak analizi hakkında ve Muğla Üniversitesi’nden Doç.Dr. Hasan S.Civelek ise, Narenciyenin zararları hakkında çiftçilerimize slayt sunumlu bilgiler sunacaktır. Bu toplantının yararlı olması bizlerin 15 dakikalık sunumlarla değil, sizlerin soracağınız sorularla faydalı hale gelir” dedi.

ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynel Dalkılıç da, “Virüssüz fidan üretimi: ağaç zayıf, cüce, sararma, çalılaşma, gövde kabuğunda çalılaşma, çatlama, kavlama ve zamklaşma görülür. Aşı yerinde şişme, kabuk kaldırma, diken gibi çıkıntı veya delik, yaprak küçük, kıvrık, kırışık, mazaik lekeli, meyvede döküm, şekil ve renk bozukluğu, küçülme ve sertleşmede verim azalır. Tohum ekimi sonbaharda, çöğür şaşırtması ilkbaharda, serada çöğür aşılanması sonbaharda ve serada fidan bakımı ilkbaharda yapılmalıdır. Anaç seçiminde ise limon çok kuvvetli, turunç kuvvetli, troyer, carriz orta ve üç yapraklı portakal zayıf olur. Budama ağacı sağlam ve dengeli hale getirir” diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise, “Değerli hocalarımızın katkılarıyla iyi bir bilgilendirme oldu. Bizim amacımız çiftçimize en iyi şekilde yararlı olmaktır. Bilindiği gibi ihracatımız son günlerde gönderilen mallar ilaç kalıntıları yüzünden geri geliyordu. Eğer şirketleşme olursa, paketleme ve ihracatı şirket tarafından yapılır, tüccarın eline kalınmaz. Bunu en kısa zamanda çiftçilerimiz arasında kurulmalıdır” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 12:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?