24
Mayıs
2024
Cuma
YATAĞAN - MUĞLA

120 trilyon boşa mı gitti ?

Yatağan Termik Santrali’nnin oluşturduğu hava kirliliğini önlemesi için 4 yıl önce kurulmaya başlanan ve geçtiğimiz yıl faaliyete geçirilen Desülfirizasyon (Baca gazı arıtma) Tesisi’nin üç aydır çalışmadığı ortaya çıktı.

Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Erol Soğancı, "Biz bu sistemin çalışmayacağını başta söylemiştik" dedi. Kurulduğu günden beri sık sık arızalanan 120 trilyon liralık tesisin 3 aydır çalışmadığı ve teknik arızalar nedeniyle hala kesin kabulünün yapılmadığı açıklandı.

Çevrecilerin yoğun mücadeleleri sonunda kurulan Yatağan Termik Santralı Desülfirizasyon Tesisi randımanlı olarak çalıştırılamadı. Faaliyete geçirildiği günden beri sık sık arızalanıp devre dışı kalan arıtma sisteminin neredeyse tamamen çöktüğü ileri sürüldü.

Sistemin 3-4 aydır çalışmadığını ve Yatağanlı’nın zehir solumaya devam ettiğini belirten Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, "Yatağan yeniden inversiyon günlerine döndü. Solunum yolları hastalıkları artmaya başladı.

Kurulan tesisin boş olduğu anlaşıldı. Tüm Yatağanlılar olarak endişe içindeyiz. Yetkililerin bu soruna bir an önce kalıcı çözüm bulmalarını bekliyoruz. Bizi tekrar maskeli günlere döndürmesinler" dedi.

Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Erol Soğancı, Desülfirizasyon Tesisi’nin Alman Bischof firması tarafından kurulduğunu belirterek, "Kuruluş aşamasında yaptığımız açıklamalarla uyarımızı yapmıştık. Aynı firma Orhaneli Santrali’nde de bu sistemden kurmuş ve çalışmamıştı. Biz Yatağan’ın da çalışmayacağını söylemiştik" dedi.

Hükümeti, Yatağan Termik Santralı Arıtma Tesisini uyarılara rağmen kuran ve kurduranlar hakkında soruşturma açmaya davet eden Soğancı şunları söyledi:

"120 trilyon lirayı resmen sokağa attılar. Sistem kurulduğu günden beri düzenli bir şekilde çalıştırılamıyor. Şu anda Yatağan eski günlerine dönmüş bulunuyor. 3 aydır arıtma hiç çalıştırılamadı. Bu yüzden kesin kabul de yapılamadı. Enerji Bakanlığı arıtma tesisini bir başka firmaya vermek istedi. Bischof firması da karşı çıkarak tahkime başvurdu. Sonucun ne olacağı beli değil. Olan milletin parasına oldu" dedi.

BEKİR TOSUN-MUĞLA (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2003 Cumartesi 00:00:12
Güncelleme :15 Ocak 2004 Perşembe 21:44:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?