18
Mayıs
2024
Cumartesi
YATAĞAN - MUĞLA

3 bin yıllık antik kent ayağa kalktı

KAZI STARTINI VALİ VERDİ

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar köyünde bulunan 3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti’nin en önemli bölümlerinden biri olan ‘Anıtsal Şehir Kapısı’ ve giriş yolu yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırıldı.

Toprak altından çıkarılan sütunların yerlerine dikilmesiyle eski günlerine dönen kent, Vali Fatih Şahin’in katıldığı törenle açıldı. Açılışın ardından Stratonikeia’yı gezen Vali Fatih Şahin’e kentin 3000 bin yıl önceki hali 3 boyutlu olarak tanıtıldı. Vali Fatih Şahin, Belediye Başkanı Haşmet Işık, Kaymakam Hasan Yurtseven ve Kazı Heyeti Başkanı Bilal Söğüt, Antik kentin 2010 yılındaki çalışmalarının ilk kazmasını vurdular.

Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla’nın ve insanlığın tarihi bir gün yaşadığını belirterek, Stratonikeia Antik Kenti’nin sütunlarının ayağa kaldırıldığını söyledi. Kentin açılışı, yapılan Kuzey Giriş Kapısı ile kutsal yolunun Muğla’nın kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Vali Fatih Şahin, “Muğla’nın mevcut turizm potansiyelinin arttırılması amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Yatağan ilçemizde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde, Bilal Söğüt hocamızın çabalarıyla bir kent yeniden doğuyor. Kentin önemli kısımlarından biri olan ‘Anıtsal Şehir Kapısı’nı bin 500 yıl aradan sonra yeniden açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu bölgede binlerce yıl önce büyük bir imparatorluk hüküm sürdü. Onlardan kalan eserleri koruyarak halkın hizmetine sunmak için çalışıyoruz” dedi.

Vali Fatih Şahin, “Muğla turizm değerlerinin sadece yüzde 30’unu kullanmaktadır. Bu rakamı yüzde 50’ye çıkarmalıyız. Turizmi 12 aya yayarak kente daha fazla döviz kazandırmak istiyoruz. Japon halkı kültür turizmine çok önem veriyorlar. İstanbul’a gelerek tarihi yerleri geziyorlar. Biz de Muğla’yı kültürel değerleriyle ön plana çıkararak uzak doğu ülkelerine pazarlayabiliriz” dedi.

‘TARİHİ AYAĞA KALDIRDIK’

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doç. Bilal Söğüt, Stratonikeia’nın 3 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu söyledi. Kentin Roma ve Bizans döneminde siyasi ve dini açıdan önemli bir konumda olduğunu belirten Söğüt, “3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti yüzyıllar önce büyük bir depremle yerle bir oldu. Bunun üzerine Sezar, kenti yeniden ayağa kaldırdı ve bin 500 yıl önce törenlerle açılışını yaptı. Biz de Stratonikeia antik kentinin Anıtsal Şehir Kapısı’nı yeniden ayağa kaldırdık ve Sezar’dan sonra yeniden açılışını yaptık. Kentin kalan bölümlerini ayağa kaldırarak tarihe ışık tutmak istiyoruz” dedi.

KAZI STARTINI VALİ VERDİ
KAZI STARTINI VALİ VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 15:16:02
Güncelleme :13 Temmuz 2010 Salı 18:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?