19
Mayıs
2024
Pazar
YATAĞAN - MUĞLA

72 yaşındaki Raziye Nine köyde tek başına kaldı

Yatağan Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılayan Güney Ege Linyit İşletmesi, Tınaz Köyü altından kömür çıkarma çalışmalarını hızlandırdı.

Tınaz-Bağyaka Kömür Ocakları’nın genişlemesi ile Tınaz Köyü sakinleri 2. defa yerlerinden oldu. Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından istimlak edilen Tınaz Köyü arazilerinde, şimdilerde iş makineleri tarafından kömür çıkarılması için harıl harıl çalışılıyor.

22 hanenin bulunduğu Tınaz Köyü’nde oturan vatandaşlar, istimlak paralarını alarak, Muğla’nın Bayır Beldesi’ne ve Muğla merkeze taşındı. Tınaz Köyü’ndeki tüm evler boşaltılırken, kapı, pencere; hatta evlerinin önündeki ağaçları kesen ev sahipleri, köyü terk etti. Tınaz Köyü’nde oturan 72 yaşındaki Raziye Bayram isimli yaşlı kadın, 22 haneli köyde tek başına kaldı. Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından bakımı yapılacak olan yaşlı kadının, kimsesi olmadığı öğrenildi.
Raziye Bayram, "Yıllar önce, oturduğumuz binaların altından kömür çıkarılacağı gerekçesiyle bizi buraya gönderdiler. Şimdi de burada aynı şey yaşanıyor. Herkes istimlak parasını aldı. Yıllarca birlikte oturduğumuz köy sakinleri dağıldı. Benim gidecek bir yerim yok" dedi.
73 yaşındaki Ömer Telli isimli vatandaş ise, taşınma işlemleri ile uğraştığını belirterek, "Ben mahkemeye başvurdum. Fakat davayı kaybettim. 30 dönüm arazim, evim ve çam ağaçlarım için aldığım istimlak parası 60 milyar lira. Bu paranın 18 milyar lirası ile sadece 350 metrekare arsa satın alabildim. 30 dönüm arazi nerede, 350 metrekare arsa nerede... Mecburen taşınıyoruz" dedi.

Öte yandan 3 yıl önce başlayan istimlak çalışmalarının tamamlanmasından sonra, köydeki vatandaşların tamamının istimlak parası aldığı belirtildi. Tınaz Köyü’nde 90 metreden çıkarılacak olan kömürün, yaklaşık 26 milyon ton olduğu öğrenildi. İstimlak edilen arazilerin ise dönümünün 750 milyon ila 1 milyar 250 milyon lira arasında değiştiği açıklandı.

MUĞLA-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2004 Pazar 16:10:38
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 13:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?