19
Mayıs
2024
Pazar
YATAĞAN - MUĞLA

Antik kentten tarih fışkırıyor

Yatağan’a bağlı Turgut Beldesi’ndeki 5 bin yıllık Lagina Antik Kenti’nde, 650 eser bulundu. Bölge geçen sene de Türkiye’deki 120 kazı bölgesi arasında birinci sıradaydı

Geçen yıl çıkarılan 2 bin 84 tarihi eserle, Türkiye genelinde arkeolojik kazı çalışmaları süren 120 bölge arasında birinciliği elde eden Muğla Yatağan’a bağlı Turgut Beldesi’ndeki Lagina Antik Kenti, bu yıl da bereketiyle sevindirdi. 80 kişiyle yürütülen kazılarda, 2009’un ilk altı ayı itibariyle 650 eser daha bulundu. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, M.S. 4. Yüzyıl’da Roma döneminden kalma, bir askere ait olduğu düşünülen bin 600 yıllık heykel başı da günyüzüne çıkarıldı.

Bölgedeki kömür havzasında yürütülen kurtarma kazılarında ise M.Ö. 3000 yılına ait zok sayıda esere ulaşıldı. Aralarında ‘pitos’ adı verilen, taşınabilir 80 küp mezar da bulunuyor.

Kazı Başkanı Tırpan, beş bin yıllık ‘pitos’lar içerisinde çok önemli eserlere ve bulgulara rastladıklarını açıkladı. Tabut şeklinde hazırlanan ve cesetlerin içine taşınıp gömüldüğü kulplu küp mezarlardan birinde çıkan pişmiş topraktan yapılma beş bin yıllık damga mührün ise tarihte atılan ‘ilk imza’, ‘ilk mülkiyet işareti’ olduğunu ileri süren Tırpan, şöyle konuştu: “Bu bulgu o dönemde kapitalizmi, ilk mülk edinme mücadelesini ortaya koyuyor. Mühür, eski çağ insanında ekonominin, mülk edinmenin, dolayısıyla kapitalizmin ilk işaretlerinden biri.”

Acilen müze kurulmalı
Çıkarılan, milyonlarca lira değerindeki tarihi eserlerin depolarda çürüdüğünü de sözlerine ekleyen Tırpan, “Bu eserlerin, arkeolojinin tabiatı gereği bulundukları bölgelerde sergilenmesi esastır. Bundan turizm de önemli ölçüde fayda sağlar. Bu nedenle Yatağan’a acilen müze kurulması gerekiyor” diye konuştu
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 10:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?