26
Mayıs
2024
Pazar
YATAĞAN - MUĞLA

Aşkın ve gladyatörlerin kenti

Muğla’nın en önemli tarihi ve ören yerlerinin bulunduğu Yatağan’da Kaymakamlık ve Belediye tarafından, TÜRSAB, tur operatörleri ve basın mensuplarına yörenin kültür değerlerinin tanıtımı için ‘Kültür Turu’ düzenlendi.

‘Ölümüne aşkın’ hikayesinin yaşandığı ve Efes’ten daha büyük bir alana sahip olan Stratanikeia antik kentinde sabah kahvaltısı ile başlayan tur kapsamında Lagina Antik kenti, Kaplumbağa Terbiyecisi olarak da bilinen Osman Hamdi Bey’in evi, Ormancı Türküsü’nün geçtiği Belen Kahvesi gezildi.

Dünyanın en büyüm antik mermer kenti Stratanikeia’da hem restorasyon, hem de kazı çalışmalarının yılın 12 ayı devam ettiğini belirten Yatağan Kaymakamı Şehmus Günaydın, “Stratonikeia ölümüne aşkın yaşandığı dünyanın en büyük mermer antik kentlerinden birisi. Stratonikeia’da önce tarihi camiyi restore ettirdik. Şehrin girişinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz, Kaymakamlık, Belediye, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerimiz kanalıyla restorasyon diğer binalarda da devam ediyor. Stratonikeia’yı ayağa kaldırarak burada yılın 12 ayı turizm yapılabilir bir duruma getirmek istiyoruz. Bu antik kentte yaşanmış bir aşk hikayesi var. Bu aşk hikayesi ile ilgili değişik dönemlerde yapılan resimler var. Bunlar şehrin kuruluş hikayesini anlatan resimler. Bizim yaptığımız araştırmalarda bu resimlerin dünyanın çeşitli müzelerinde olduğunu tespit ettik. Stratonikeia antik kentinin kuruluş hikayesinin anlatıldığı tabloların kopyası için bizden yaklaşık 2 milyon dolar istediler. Biz de bu maliyetin altına giremedik. İlçemizde görev yapan resim öğretmenimize bu tablolardan bir tanesinin benzerini yaptırdık ve bu tabloyu da ışıklı tanıtım tabelası haline getirdik ve antik kentin girişine diktik” dedi.

SANAYİ VE TURİZM YAN YANA
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Yatağan’ın yıllarca Yatağan’ın Termik santrali ile hep kötü imajı ile anıldığını belirterek, “Biz Yatağan’ı bu kötü imajından kurtarmak istiyoruz. Yatağan bir sanayi ve işçi kenti olmasının yanında Efes Antik Kenti ayarında bir Stratonikeia antik kenti, Lagina antik kenti gibi Pagan kenti, kaplumbağa terbiyecisi Osman Hamdi Bey’in kültür evi, türkülere mal olmuş, Ormancı Türküsü’nün geçtiği Belen Kahvesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferinde otağını kurduğu Bozüyük beldesi var. Biz bu tarihi ve kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmak istiyoruz. Yılın 12 ayı turizm potansiyeline sahip bu topraklar gelecek kuşaklara aktarılırken, aynı zamanda yöre insanının gelir düzeyinin yükseltilmesi için tanıtım şart” dedi.

Yatağan Kaymakamlığı ve Yatağan Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen ‘Kültür Turu’na Bodrum ve Fethiye TÜRSAB temsilcileri, tur operatörleri ve gazeteciler katıldı. Ören yerlerine ziyarete gelen turistlerin en büyük sıkıntısı olan tuvalet ve yemek konusunda da çalışma başlatılırken, yöreye gelen turistlerin istek ve önerileri alınıyor. Stratonikeia’ya kaymakamlık tarafından gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebilmesi için tuvalet yapılırken, yemek konusunda da yöre halkı harekete geçti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 11:46:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?