23
Mayıs
2024
Perşembe
YATAĞAN - MUĞLA

Bozüyük'te tarihi mekanlar ayağa kalkacak

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Bozüyük Beldesi'nde koruma altında bulunan 30 tarihi eve, Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden 7 öğrenci tarafından röleve çalışması yapılıyor. Röleve çalışmasının ardından tarihi binaların ayağa kaldırılması için projenin ikinci aşamasına geçilecek.

Muğla'nın en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Yatağan'ın Bozüyük Beldesi'nde koruma altında bulunan 30 tarihi evde röleve çalışması başlatıldı. 10 gündür devam eden çalışmalar önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen röleve çalışmalarında yaklaşık 25 evin rölevesi tamamlandı.

Bozüyük Beldesi Fen İşleri Müdürü Zafer Demircan, röleve çalışması için Yrd. Doç. İbrahim Bakır, Koruma Kurulu ve Muğla Valiliği'nin katkısı olduğunu belirterek, "Beldemizde koruma altında bulunan 30 evin röleve çalışmaları başladı. Konya Selçuk Üniversitesi'nden beşi öğrenci, ikisi mezun 7 arkadaşımız evlerde çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar 25 evin rölevesi tamamlandı. Önümüzdeki günlerde 5 evin daha rölevesi tamamlanacak. Röleve çalışmalarından sonra sıra restorasyona gelecek. Restorasyon çalışması pahalı bir iş. Bunun için başta Muğla Valiliği İl Özel İdaresi, Muğla'ya Hizmet Vakfı ve değişik kurum ve kuruluşlardan yardım talebimiz olacak" dedi.

Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencisi Fatih Bölük, yörede tarihi birçok ev bulunduğunu, bunlardan Bozüyük Beldesi'nde bulunan 30 tarihi evin rölevesinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını söyledi. Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Yüksel, tarihi dokusu ile Muğla'nın en eski yerleşim birimleri arasında yer alan Bozüyük Beldesi'ndeki tarihi mekanları ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirterek, "Bozüyük, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kanunu Sultan Süleyman Han'ın Rodos seferinde konakladığı bir mekan. Bozüyük ayrıca, Evliya Çelebi'nin de bahsettiği bir belde. Bu kadar eski bir döneme ait tarihi mekanların ayağa kaldırılması için Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Yrd. Doç. İbrahim Bakır hocamıza yaptığımız başvuru sonrası 7 öğrenci arkadaşımız geldi. Bizim esas hedefimiz röleve çalışmasından sonra binaların oturulabilir hale getirilmesi. Bunun için restorasyon çalışması esnasında hayırseverler ile Muğla Valisi'nden destek isteyeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 16:33:40
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 15:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?