22
Mayıs
2024
Çarşamba
YATAĞAN - MUĞLA

Çine Çayı'nda toplu balık ölümleri

Arıtma tesisi bulunmayan bazı zeytinyağı fabrikalarının zeytin kara sularını boşaltmasıyla kirlenen Çine Çayı'nda toplu balık ölümleri meydana geldi. 

Muğla'nın Yatağan İlçesi sınırlarında doğan ve Büyük Menderes Nehri'ne karışan Çine Çayı'nda çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan balıklar çırpına çırpına ölürken, zeytinyağı fabrikalarına gerekli uyarıların yapılmaması eleştirilere yol açtı. Çine Çayı'ndaki balık ölümlerinin, zeytin kara sularının dökülmesiyle görüldüğünü vurgulayan çevre sakinleri bu katliama son verilmesini istedi.

Geçimini çaydan avladığı balıkları satarak sağlayan bölge sakinlerinden 40 yaşındaki Aziz Ufuk Ak, "İlk balık ölümleri görüldüğünde yetkililere başvurduk. Bize bu zeytinyağı fabrikalarının kara sularını arıtarak Çine Çayı'na akıtacakları söylendi. Ama aradan iki yıl geçti. Kara sular hala çaya akıyor" derken, 63 yaşındaki Sezai Yaşar Ünlü zeytinyağı fabrikalarının denetlenmesini istedi.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal da "Bazı zeytinyağı fabrikaları uyarılara aldırmadan zeytinin işlenmesiyle ortaya çıkan kara sularını Çine Çayı'na bırakıyor. Fabrika sahipleri denetim yapılmamasından da cesaret alıyor. Böyle giderse çaylarımız ve nehirlerimizdeki balık türleri tamamen yok olacak. Çevre kirliliği artacak" dedi.
Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 11:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?