20
Mayıs
2024
Pazertesi
YATAĞAN - MUĞLA

Tarihi sarnıç restore ediliyor

Yatağan Yeni Mahallede bulunan 34 m2’lik ve 400 yıllık kubbeli su sarnıcı, Yatağan Belediyesi tarafından iç dekorasyonu tamamlandıktan sonra Türk evi, ya da Osmanlı odası olarak ülke turizmine ve Yatağan halkının hizmetine açılacak.


Osmanlı döneminde Konargöçerler tarafından yapılan su sarnıcının köylüler, yol üzerinden geçen vatandaşlar ve çobanların su içmesi amacıyla yapıldığı ifade edildi. Yatağan Belediyesi tarafından restore edilecek olan 400 yıllık tarihi sarnıcın yapısı ve etrafının park şeklinde düzenlenmesi işi için ilgili proje ve keşif bedelinin hazırlandığı ve çalışmaların başlayacağı ifade edilirken, 400 yıllık tarihi sarnıcın restoresinde toplam maliyetin 28 bin YTL olduğu açıklandı.

‘ATA SARNIÇ PARK PROJESİ HAZIR’ 
Yatağan Belediyesi tarafından yapılması planlanan 400 yıllık Sarnıç restorasyonuyla birlikte sarnıç etrafında bulunan 1000 m2’lik alana Ata Sarnıç Park yapılacak. Yatağan Belediyesi öncülüğünde Mimar Cengiz Özkaya tarafından projelendirilen Ata Sarnıç Park Projesi önümüzdeki günlerde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunulacak. Kurul tarafından projenin onaylanmasıyla çalışmalara başlanacak. 34 m2’lik su sarnıcı etrafına inşa edilecek olan 1000 m2’lik alandaki Ata Sarnıç Park Projesi içinde 2 katlı Osmanlı evi bulunacak. Bu Osmanlı evinin 1. katında 250 kişilik tiyatro ve çok amaçlı toplantı salonu, 2 katında ahşap çatılı oturma yerleri, çocuklar için oyun sahaları ve yaşlı dinlenme yerleri bulunacak. Ayrıca bu Ata Sarnıç Park Projesi tamamen Osmanlı dönemine göre özel olarak yaklaşık 1.5 Milyon YTL’lik harcama ile hayata geçirilecek.


TURİZME KAZANDIRILACAK
Kültürel ve tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık; “Dünden bugüne Arkeolojik, kültürel dokumuzun korunması, tanıtılması amacıyla Ata Sarnıç Park Projemizi şekillendirdik. Önümüzdeki günlerde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna projemizi onaylattıktan sonra tescilli sarnıcımızla birlikte Ata Sarnıç Projesini hayata geçirip, ülke turizme ve ilçe halkının hizmetine sunacağız” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 12:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?