20
Mayıs
2024
Pazertesi
YATAĞAN - MUĞLA

Yatağan: Mobil kirlilik ölçüm cihazı geldi...

Yatağan Termik Santralı Bacagazı Arıtma Tesisi'nin devre dışı bırakılmasının ardından, Çevre ve Orman Bakanlığı Yatağan'a kirlilik ölçüm cihazı gönderdi. Vatandaşlar, cihaz yerine arıtma tesislerinin çalıştırılmasını istedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Yatağan Termik Santrali'nin neden olduğu kirliliğin sağlıklı ölçülebilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için gönderdiği mobil hava kirliliği ölçüm aracı, Yatağan'a getirildi. Çevre ve Orman Muğla İl Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, Ankara'dan bir teknik ekip eşliğinde Muğla'ya getirilen aracın, daha sonra Yatağan'a nakledildiği bildirildi. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Çevre Referans Laboratuvarı'na ait hava kirliliği ölçüm aracı, Yatağan'da yer seçimi yapıldıktan sonra, ölçüm çalışmalarına başladı. Ölçüm aracıyla Yatağan'a gelen teknik ekibin, ilçedeki hava kirliliği seviyelerine bakıp, Yatağan Termik Santrali'nde kısa ve uzun vadeli alınması gereken önlemleri Muğla Valiliği ile birlikte belirleyeceği ve günlük ölçüm sonuçlarını halka açıklayacağı kaydedildi.
Vatandaşlar ise, "Kirlilik oranının ölçümü bizi kurtarmaz. Biz sistemin çalışmasını istiyoruz" dediler.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık hiçbir şeyin düzgün çalışmadığını ileri sürerek, "Hava kalitesinin sağlanabilmesi için kurulan ölçüm cihazları da randımanlı değildi. Ankara'dan bu cihazın gönderilmiş olması sevindirici. Umarım sürekli burada kalır. Ancak sorun çözülmüş değil. Biz kirliliği kontrol edilen değil, temiz hava istiyoruz. Halen bir yetkili çıkıp desülfürizasyon tesisinin geleceği ile ilgili bir şey söylemedi. Yetkililerden bu konuda tatmin edici bir açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

Ölçümü yapan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Referans Laboratuar Ölçüm Denetim Dairesi Çevre Mühendisi Hakan Güngör, "2 günlük ölçümlerde havanın bir gün rüzgarlı, bir gün de normal olması sonucu herhangi bir hava kirliliğine rastlanılmamıştır. Bugünden itibaren yapılacak olan 1 saatlik ve 24 saatlik ölçümlerin sonucu Muğla Çevre İl Müdürlüğü'ne her gün gönderilecek. Tek nokta olarak ölçümlere başlandı. Ölçüm cihazının yerinin seçimi ise hava kalitesi kontrol yönetmenliğine uygun olarak yapılmıştır. SO2, CO, NO, O3, partikül madde parametreleri ontince olarak ölçülmektedir. Bu ölçümler sonucu yapmış olduğumuz işlem sırasında herhangi bir tehlikeli havayla karşılaşırsak, yetkililere anında bildireceğiz. 2 gündür yapılan ölçümlerin değerleri, hava kalitesi kontrol yönetmenliği kriterlerine göre şu an için en uygun gündür. Yatağanda 2 gündür yapmış olduğumuz ölçümler neticesinde herhangi bir hava kirliliğine rastlanılmamıştır ve ölçümlerimize ilçede uzun süre devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

iha-muğla
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2004 Perşembe 11:39:50
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 13:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?