22
Mayıs
2024
Çarşamba
YATAĞAN - MUĞLA

Yatağan ne zaman nefes alacak?

Yapılan anlaşma gereği Yatağan Termik Santrali Baca Gazı Arıtma Tesisi’ni 1 yıl önce teslim etmesi gereken Bıschoff firması, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden (EÜAŞ) 30 milyon dolar daha talep etti. Türkiye’nin bu parayı ödemek istememesi üzerine firma, tahkime başvurunca sistemin kuruluşu askıya alındı.

Geçtiğimiz yıl Eylül-Ekim aylarında artan hava kirliliğiyle Yatağanlılar’ın yeniden ayağa kalkmaları üzerine harekete geçen Enerji Bakanlığı, ellerindeki sözleşmeye göre sistemi bir başka firmaya tamamlatıp, Bıschoff ile ilişkiyi kesebileceklerini açıkladı. Bunun üzerine Bıschoff temsilcileri Türkiye’ye gelerek "İşi tamamlayacağız" dedi. Geçtiğimiz Kasım ayında varılan anlaşma üzerine, sistemin tamamlanıp çalıştırılması için hemen çalışmalara başlanacağı ve 9 ay sonunda sistemin faaliyete geçmesiyle Yatağanlılar’ın temiz hava solumaya başlayacakları açıklandı.

Ancak geçen 6 ay, firmanın bir kaç elamanı tarafından "Hazırlık yapıyoruz" diye geçirilirken, kalan 3 ayda sistemin faaliyete geçmesinin mümkün olamayacağı belirtildi. Alman Bıschoff firmasının halen 30 milyon doları alabilmek için ayak sürüdüğü öne sürüldü.

EÜAŞ’ın yarın Ankara’da Alman Bıschoff firması temsilcileri ile toplantı yapacağı öğrenilirken, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, "Almanlar’ın bir yere gittiği yok. Buradalar. Ancak arıtma sisteminin faaliyete geçirilmesiyle ilgili olumlu bir gelişme de yok. Firma 6 ayını hazırlıkla geçirdi. Bu arada firmanın EÜAŞ ile anlaşmış olmasına rağmen tahkim de devam ediyor. Firma talep ettiği 30 milyon doların peşinde. Türkiye’nin bu haksız talebi karşılamaya niyeti yok. 14 Nisan’da Ankara’da toplantı yapılacak. Bir durum değerlendirmesi yapılarak ne yapılacağına karar verilecek. Bu toplantıdan EÜAŞ’ın ’Sistemi ben kendim kuracağım’ kararı çıkabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 15:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?