20
Mayıs
2024
Pazertesi
YATAĞAN - MUĞLA

Yatağan:Termik santralın ölçümleri güven vermiyor

Muğla Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Yatağan Termik Santralı Bacagazı Arıtma Tesisi’nin çalışmadığı Yatağan İlçesi’nde son 10 günde hava kirliliği görülmediğini açıklarken, Yatağanlılar açıklanan rakamların doğruyu yansıtmadığını iddia etti.
Muğla Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Yatağan’daki hava kirliliği ölçüm sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, 13 Temmuz-22 Temmuz tarihleri arasında yapılan ölçümlerde hava kirliliği oranı en çok 640 mikrogram olarak belirlenirken, son 10 günde Yatağan’da hava kirliliği görülmedi. Aşılmaması gereken sınır değerlerin CO’da 30 bin mikrogram, O2’de 240 mikrogram olduğuna işaret edilen açıklamada; günlük ölçüm ortalamasının CO’da en düşük 100, en yüksek 640, O2’de en düşük 64.7, en yüksek 110.7 olarak belirlendiği kaydedildi.
Muğla Valiliği ölçümlerin belli periyotlarla açıklanacağını belirtirken, vatandaşlar açıklanan rakamların doğruyu yansıtmadığını iddia etti. İlçede hava kirliliğinin daha çok geceleri yaşandığını belirten vatandaşlar, "Geceleri sıcaktan pencerelerimizi açmak istiyoruz, ama açamıyoruz. Çünkü bacalardan geceleri salınan zehir genzimizi yakıyor" diye tepkilerini dile getirdi.
Yatağanlı’nın ölçüm cihazı değil, arıtma cihazı istediğini belirten Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise, "Yatağan’da hava kirliliği var mı, yok mu gerçekten anlamak istiyorlarsa, ölçümleri geceleri ve özellikle sabah erken saatlerde yapsınlar. Yatağan’da yaşayanlar, ölçüm cihazı gibi oldu. Genizlerdeki yanma her şeyi söylüyor. Biz bir an önce baca gazı arıtma tesisinin çalıştırılmasını istiyoruz" dedi. Başkan Işık, niyetlerinin halkı paniğe sürüklemek olmadığını da belirterek, "Biz yaşadıklarımızı açıklamazsak, bu zehirli havayı solumaktan kurtulamayacağız" diye konuştu.
Öte yandan, Yatağan’ın hakim rüzgarları yönünde İlçe Jandarma Komutanlığı önüne kurulan "Mobil Hava Kalitesi Ölçüm Cihazı" ölçüm yapmayı sürdürüyor.
MUĞLA-İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2004 Pazartesi 10:27:32
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 13:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?