23
Mayıs
2024
Perşembe
YATAĞAN - MUĞLA

Yatağan'da 365 gün kazı var

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Yeşilbağcılar Kasabası’ndaki kömür havzasında arkeolojik kazılar aralıksız sürüyor. Arkeolog-mimar Prof. Dr. Ahmet Tırpan, "Türkiye’de ilk defa 365 gün sürdürülen bir kazı. Kazıyı kesintisiz sürdürmek zorundayız" dedi.

Tırpan başkanlığında Pamukkale ve Selçuk Üniversiteleri’nden öğretim üyeleri ile arkeologların katkılarıyla Börükçü mevkiinde yapılan kazılar, aralıksız sürüyor.

Olumsuz hava şartlarına rağmen sürdürülen çalışmayla ilgili bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Tırpan, "Sistemli ve titiz bir çalışma yürütüyoruz. En küçük seramik parçasına varıncaya kadar elde edilen her şey değerlendiriliyor. Ekibimiz normal günlerde arazide, yağmurlu günlerde ise kazı evinde çalışıyor. Rekor denemesi gibi bir niyetimiz yok, ama bu çalışma Türkiye’de ilk defa 365 gün sürdürülen bir kazı. Kazıyı kesintisiz sürdürmek zorundayız" dedi.

Zorunluluğun, kazı alanının aynı zamanda kömür havzası olmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Tırpan, Zeugma’da yaşanan olayın bir benzeriyle karşı karşıya olduklarını ifade ederek, "Bu arkeolojik yerin acil kurtarılması gerekiyor. Çünkü burası Türkiye Kömür İşletmeleri GELİ Müessesesi Müdürlüğü dekapaj sahasında yer almaktadır. Burada önce arkeolojik çalışmalar yürütülmekte ve sonra altından kömür çıkarılmaktadır. Dekapaj sahasındaki çalışmaların devam ettirilmesi ve kültür mirasının kurtarılması için GELİ Müdürlüğü gerekli yardımları yapmaktadır" diye konuştu.

Kazı başkan yardımcısı ve Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Söğüt ise, daha önceki yıllarda yaz aylarında kazı çalışması yapıldığını belirterek, "Börükçü acil kurtarılması gerektiği için kazı ekibi olarak tüm ağırlığı buraya verdik. 3 yıldır burada çalışıyoruz. GELİ Müesse Müdürlüğü’nün maddi desteği sayesinde bunu yapabiliyoruz. Burada arkeolog, restorator, antropolog, kimyacı, epigraf, nümizmatına kadar tüm bilim uzmanlarıyla bilim disiplini ve etiği içerisinde sistemli çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgede şu ana kadar çok önemli bulguların elde edildiği belirtilirken, antik dönemlerdeki mesleklerle ilgili ipuçlarına ulaşıldığı kaydedildi. Elde edilen eserlerin ise Muğla Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini belirten Prof. Dr. Tırpan, "Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik Karya kültür ve yaşantısıyla ilgili pek çok bilgiye ulaştık. Ayrıca burada yaşayan insanların dokuma yaptıkları ve zeytinyağı çıkardıkları yerlerin, ekmek fırınlarının, kalaycı ve demirci dükkanlarının, tapınakların ve mezarların kazısını gerçekleştirdik. Tüm bulguları çizim yoluyla ve fotoğraflarla detaylı bir şekilde belgelendiriyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 19:58:00
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 15:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?