1
Haziran
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Termik santralde yolsuzluk iddiası

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki termik santralde yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan operasyonda Hat Çimento'nun evraklarına el konurken, santralden alınan kül örnekleri analize gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, Yatağan Termik Santrali içindeki kül ihalesini alan Hat Çimento ile ilgili soruşturma sürüyor. Ham kül ve seferi kül taşımalarında ihale yolsuzluğu yapıldığı, elektrik kullanmada mevzuata uyulmadığı ve santralin zarara uğratıldığı iddialarıyla başlatılan operasyon, santralden alınan kül örneği çimento karışımında standartlara uyulup uyulmadığının belirlenmesi için analize gönderildi. Yatağan Cumhuriyet Savcısı Tarık Fırat yönetiminde gerçekleştirilen soruşturmanın ön hazırlığına Ankara'dan gelen Jandarma Genel Komutanlığı, Özelleştirme İdaresi ile Muğla'dan gelen Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü görevlileri katılmıştı. Soruşturmayla ilgili Muğla Vali Vekili Sinan Akdoğan, "Henüz soruşturma sürüyor. Ayrıntılı açıklama yapamam. Soruşturma sonunda gerekli açıklama yapılacaktır. Şu kadarını söyleyebilirim ki santralden kül satışı ve sevkiyatıyla ilgili yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları var. Bu inceleniyor. Adı geçen firmanın defterlerine el konulmuş bulunuyor" dedi.

Soruşturmada yer alan Muğla Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü yetkilileri de, santralden kül örnekleri alındığını belirterek, "Çimento sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılan külün TSE 450 ve TSE 639 standardında olması gerekiyor. Yatağan'dan alınan külün çimento yapımında katkı maddesi olarak kullanılıp kullanılmayacağı analizde belirlenecek. Alınan kül örneklerinin analizi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) ya da Çimento Birliği'nin akredite bir laboratuvarında yapılacak" açıklamasında bulundu.

Yatağan'da başlatılan operasyonda şu ana kadar gözaltına alınan olmazken, soruşturma büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor.

TAEK, geçtiğimiz yıllarda bölgede inceleme yapmış, Yatağan Termik Santrali'ne ait kül depolarındaki inceleme sonucunda uranyum, kurşun ve bizmuta rastlamış ve külün yayıldığı alandaki yerleşim bölgelerinde radyasyon tehlikesi olduğu yönünde rapor hazırlamıştı. TAEK'in ve bilim çevrelerinin santralin küllerinde radyasyon bulunduğunu söylemesine rağmen, Yatağan'ın külleri önce Çine Barajı'nın yapımında katkı maddesi olarak kullanılmış ve ardından başta Kayseri, İzmir gibi illerdeki çimento fabrikalarına satılmaya başlanmıştı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan teknik heyetin yaptığı araştırmada ise, Yatağan Termik Santrali'nin deşarj izni almadan, çökeltme havuzlarının yeterince boşaltılmadığı zamanlarda tamamen kül havzasına gitmesi gereken atık sularının bir kısmını Yatağan Çayı'na verdiği tespit edildi. Yine aynı heyetin yaptığı incelemede, Yatağan Termik Santrali'nin evsel nitelikteki atık suyunun da biyolojik arıtma tesisinde arıtılmadan çaya verildiği ileri sürüldü. Yatağan Çayı'ndan alınan su örneklerinde asit oranının çok yüksek olduğu tespit edildi.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 17:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih soymen IP: 88.240.214.xxx Tarih : 22.05.2006 21:47:17
birden fazla yolsuzluğun olduğu termik santralinde bu işlerin üzerine giden yoktu ama savcımızı bu konuda tebrik ediyorum yolsuzluk yapanların hemen cezalandırılmasını istiyorum.