22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kirlilik ölçümleri başladı

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Muğla'ya tahsis edilen "Sabit İzleme İstasyonu" kirlilik ölçümlerine başladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca kentlerdeki hava kalitesinin sürekli takibi amacıyla, Türkiye genelinde 25 ilde kurulacak 'Sabit İzleme İstasyonları'ndan ikincisi Yatağan'a kuruldu. Yatağan ilçe merkezine yapılan istasyon, Yatağan Termik Santrali'nin baca gazlarının oluşturduğu hava kirliliğini yıl boyu izleme ve santralden kaynaklanan kükürtdioksit miktarını ölçme imkanı sağlıyor. Ölçüm sonuçlarında insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek sınır değerlerinin aşılmasının tespiti durumunda ise santralin devreden çıkarılması dahil gerekli önlemlerin alınacağı bildirildi.

Muğla Valisi Hüseyin Aksoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mahalli Çevre Kurulu kararına göre, kükürtdioksit miktarı metreküpte 500 mikrogramı geçtiğinde, önce termik santralin ünitelerinde güç düşürmeye gidiliyor. Güç düşürmenin yeterli olmaması durumunda ise, termik santrale ait üniteler tamamen devre dışı bırakılıyor. Kurulan istasyon, bu kararı daha uygulanır hale getirmiş olacak" dedi.

Yapılan ölçümlerin gerekli mercilere sürekli rapor halinde gönderildiğini belirten Aksoy, "Yatağan'da yapılan ölçümler, her gün hem Çevre ve Orman Bakanlığı'na hem de valiliğe bildiriliyor. Muğla'ya tahsis edilen 2 hava kirliliği izleme istasyonundan biri de Muğla merkez Mehmet Polatoğlu Caddesi'ndeki Fidanlık Sitesi'nde kuruluyor. İstasyonla ilgili altyapı çalışmalarına başlandı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 15:44:45
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 15:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?