7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

13 gölete 52 bin sazan bırakıldı

UŞAK’TAKİ 13 GÖLETE 52 BİN SAZAN YAVRUSU BIRAKILDI

Uşak İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Su Ürünlerini Geliştirme Projesi 2011 yılı balıklandırma programı çerçevesinde il genelindeki 13 gölete 52 bin sazan yavrusu bıraktı. Son 9 yılda il genelindeki göletlere toplam 450 bin sazan yavrusu bırakıldığını belirten İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdür Vekili Atilla Arslan, göletlere yıllık ortalama 45 bin sazan yavrusu bıraktıklarını dile getirdi.

Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nden getirilen 52 bin sazan balığı yavrusunu 13 gölete bıraktıklarını söyleyen Atilla Arslan, çalışmaların müteşebbisler tarafından kiralanmayan göletlerde gerçekleştirildiğini bildirdi. Tarım İl Müdürlüğü’nde göletlerin balıklandırılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında muhtarlara sazan yavruları teslim edildi.

Su ürünleri kaynaklarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ve avcılık yoluyla meydana gelen tahribatın önlenmesi amacıyla göletlerde her yıl balıklandırma çalışması yaptıklarını kaydeden Arslan, “Müteşebbisler tarafından kiralanmayan ilimizdeki göletlerin uygun tür olan sazan balığı ile balıklandırılması çalışmalarına devam ediyoruz. Ülkemizde balık tüketimi kişi başına yıllık ortalama 7-8 kg’dır bu oran AB’de 25 kg, dünyada ise 17-18 kg’dır. Oldukça sağlıklı ve gerekli bir besin olan balık tüketiminde dünya ortalamasına ulaşılabilmesi için öncelikle balık üretiminin ve avlanabilir balık miktarının arttırılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda son 9 yılda göletlerimize 450 bin yavru sazan balığı bırakıldı. Sazan ılıman iklim balığı olup, dayanıklılığı ve değişik çevre şartlarına kolay alışması ile oldukça toleranslı bir türdür. Hızlı büyüme göstermesi ve hastalıklara karşı dayanıklı olması önemli avantajlarıdır. Üreme periyodu, Nisan-Mayıs ve Haziran aylarıdır. Ilık su balığı olduğundan yumurtlama yaşı, su sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Bitkisel artık kökenli besinleri tüketmesi yönüyle özellikle göl ve göletlerimizin doğal yollarla temiz kalmasında balıklandırma çalışmaları büyük önem taşımaktadır. İç sularımızın uygun şekilde değerlendirilmesi, avcılık yoluyla doğada meydana gelen tahribatın önlenmesi, protein kaynağı olarak değerlendirilmesine yönelik olarak balıklandırma çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2011 Cumartesi 12:07:02
Güncelleme :2 Ağustos 2011 Salı 00:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?