7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

30 bin bina risk altında

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, kentteki binaların yüzde 60’nın depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek vatandaşların deprem riskine karşı evlerini yapı denetim firmalarına kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi.

Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından ülke genelindeki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının yeniden gündeme geldiğini ve vatandaşların bu konuda tedirginlik yaşadığını söyleyen Ali Erdoğan, yapı denetiminin önemine değindi. Uşak kent merkezindeki eski binaların tamamına yakınının depreme dayanıksız ve kaçak olduğunu, bu binaların güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ali Erdoğan, “Van depremi kaçak ve depreme dayanıksız yapıları yeniden gündeme getirdi” dedi.

Uşak’ın bir bölümünün birinci derece bir bölümünün ise ikinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve 1999 yılındaki Marmara depreminden önce inşa edilen yapıların tamamının elde geçirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Depreme dayanıksız ve kaçak yapıların yıkılması işlemini belediyeler tek başına gerçekleştiremez. Bu konuda hükümetin radikal önlemler alması gerekiyor. Ülkemizde kentsel dönüşümün yasası dahi yok” dedi.

KENTTEKİ 30 BİN YAPI RİSK ALTINDA
Kütahya’nın Simav ve Gediz ilçelerindeki fay hatlarının Uşak’ı da çok yakından ilgilendirdiğini ve olası bir depremin Uşak’ta da ciddi sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Ali Erdoğan, “Bölgemizde her an deprem olma tehlikesi var. Böylesine bir durumda vatandaşlarımıza düşen en önemli görev yapı denetim firmaları ile çalışıp yapılarının durumlarını görmeleridir. Eksikliklerin çıkarılması ile yapıların sağlamlaştırılması gerekiyor.

Kentteki binaların yüzde 60’ı depreme dayanıksız. İlimizde yaklaşık 65 bin yapı olduğunu düşünüyoruz. Bu da 30 bin yapının kaçak yada depreme dayanıksız olduğu anlamına geliyor. Yeni yapılan binalarda bu sorun yok ama 10 yılın üzerindeki binalar depreme dayanıksız. Özellikle Marmara depreminden sonra bir bilinç oluştu. O tarihten sonra inşa edilen binaların çoğunda risk yok. Ancak daha önce inşa edilen binaların tamamı deprem açısından riskli. Bunların ne durumda olduğunu hiç kimse bilmiyor. Olası bir depremde bu evlerimizin hangi oranda hasar göreceğini tahmin bile edemiyoruz. Ev sahipleri evlerini yapı denetim firmalarına gösterip tedbirlerini firma raporuna göre almalıdır. Eksikliklerin ise buna göre tamamlanması mantıklıdır. Biz vatandaşlarımıza bu konuya önem vermeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Uşak’ta hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesinin önemine de değinen Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan” TOKİ tarafından yürütülecek projeye büyük önem veriyoruz. Gece kondu önleme kapsamına alınana kentsel dönüşümü etaplar halinde hayata geçireceğiz. Ülkemizde bugüne kadar 11 kez imar affı uygulandı. Kaçak ve depreme dayanıksız yapıların en büyük nedeni bu. İmar affı belediyelerin değil hükümetlerin sorunudur. Ülkemizde hala kentsel dönüşümün yasası yok. Bir an önce kentsel dönüşüm yasası çıkartılmalı. İmar affı uygulamalarından vazgeçilip inşa edilecek yapıların statik hesaplamaları yapılarak sıkı denetimden geçirilmeli. Aksi takdirde kaçak yapılaşmanın önüne geçemeyiz. Hükümet Van depreminden sonra kaçak yapıların yıkılacağını açıkladı. Biz bu kararı sonuna kadar destekliyoruz. Bu önlemler alınmadığı takdirde meydana gelen her depremde aynı acıları yaşamaya devam ederiz” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2011 Perşembe 22:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?