2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

30 bin konut çöple ısınacak

UŞAK BELEDİYE MECLİSİ ARALIK AYI OLAĞAN TOPLANTISI

Uşak Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı Ali Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Katı atıkların bertarafı ve çöpten enerji üretilmesi konusu meclis gündeminde tartışılırken Belediye Başkanı Ali Erdoğan, belediye kasasından harcama yapmadan çöp sorununu çözmek istediklerini söyledi.

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Aralık ayı olağan meclis toplantısında gündeme gelen konular görüşülerek karara bağlandı. Gündem maddeleri arasında yer alan katı atık depolama alanındaki atıkların yakılarak enerji ve sıcak su elde edilerek 25 yıllığına konutlara verilmesi için Belediye Başkanı Ali Erdoğan’a imtiyaz verilmesi görüşüldü. AK Partili meclis üyelerinin red oyu verdiği imtiyaz verilmesi konusu oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin 6. maddesi olan cenaze hizmetlerinin ücretli mezar yeri dışındaki cenaze ve cenaze gömme işlemlerinin belediye tarafından ücretsiz olarak yapılması konusu oy birliği ile Sosyal Yardım Komisyonuna havale edildi.

“ÇÖP SORUNUNU PARA HARCAMADAN ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

Belediye Başkanı Ali Erdoğan, kentin çöp sorununu çözmek için proje hazırladıklarını ve 2010 yılında sorunu çözmeyi hedeflediklerini söyledi. Toplantıda ayrıca projeyle ilgilenen bir firma yetkilisi tarafından meclise bilgi verildi. Çöplerin geri dönüşümü için hazırladıkları proje konusunda 4 firma ile görüştüklerini belirten Ali Erdoğan, çöpten elektrik üreteceklerini bildirdi.

Merkez Karaağaç Mahallesi'nde bulunan şehir çöplüğünün Uşak'a yakışmadığını ve çöplerin vahşice depolanmasının çevreye zarar verdiği ifade eden Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Ovademirler Köyü'nde kurulacak çöpün yakılarak enerjiye dönüştürülmesi tesisleri ile 2010 yılında sorunu çözeceklerini belirtti. Belediye olarak çöpe para harcamadan özel teşebbüs vasıtası ile projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ali Erdoğan, Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceklerini kaydetti.

Proje konusunda 4 firma ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Ali Erdoğan, " Çöplerin vahşice depolanması kentin uzun yıllardan bu yana devam eden kronik sorunlarından bir tanesi. Biz bu sorunu çözmek için Türkiye'de örnek teşkil edecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Hazırladığımız proje ile çöplerin yakılarak enerjiye dönüştürülmesini hedefliyoruz. Proje sadece Uşak Merkez Belediyesi ile sınırlı değil. İlimizdeki tüm belediyelerin çöplerini bu proje ile geri dönüşüme kazandırmayı amaçlıyoruz. Çöplerimizin yakmaya elverişli olup olmadığını İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne sorduk. Konuyla ilgili rapor önümüzdeki günlerde bize ulaşacak. Projeyle ilgilenen firmalardan bir tanesi tesis için 80 milyon Euro yatırım yapacağını ve çöpleri 800 ile bin derecede yakarak elektrik ve sıcak su üreteceğini bildirdi. Biz proje ile ihaleyi kazanan firmaya çöpleri ücretsiz vereceğiz karşılığında ise sıcak suyu ücretsiz alacağız. Firma elde edilecek sıcak su ile 30 bin konutun ısıtılabileceğini bildirdi. Amacımız belediye bütçesinden para harcamadan çöp sorununu çözüp çöpümüzü geri dönüşüme kazandırmaktır. Bu tesis 30 dönüm üzerinde kurulacak ve 300 kişi istihdam edilecek. Tesis yaklaşık 15 ile 18 ay içerisinde kurulacak”dedi.

Çöplerin gömülerek imha edilmesinin çok maliyetli bir işlem olduğunu ve geri dönüşümünün olmadığını da anlatan Ali Erdoğan şunları söyledi;"Çöplerin gömülerek imha edilmesi bize ek bir maliyet getirdiği gibi geri dönüşüm de sağlamayacak Uygulayacağımız proje Türkiye'de bir ilk olacak. Katı atık deponi alanı için zaten 2006 yılında bir proje hazırlanmıştı. Biz bu projeyi 2009 yılı şartlarına uyarlayıp Çevre Bakanlığı’na göndereceğiz. Proje hayata geçtiğinde sadece elektrik değil elde edilen buharla konutların ısıtılması da sağlanacak. Uşak Belediyesi olarak çöp toplama için aylık 390 bin TL masraf ediyoruz. ayrıca çöp alanında da 4 kişi istihdam ediliyor. Çöp alanında meydana gelen yangınlar ve çevre sorunları da değerlendirildiğinde ciddi bir kaynak israfı söz konusu. Proje hayata geçirildiğinde bu yükümlülüklerden de kurtulmuş olacağız”

UŞAK BELEDİYE MECLİSİ ARALIK AYI OLAĞAN TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2009 Cuma 17:00:05
Güncelleme :4 Aralık 2009 Cuma 17:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?