2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

5 milyon fidan dikilecek

Uşak İl Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, bu yıl iki bin 500 hektar alanda 5 milyon ağaç dikileceğini söyledi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, çeşitli nedenlerden dolayı tahrip olan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması için 2003 yılından bu yana yoğun bir kampanya sürdürüyor. Bu kampanya çerçevesinde Uşak'a bağlı köylerden gelen yaklaşık 2 bin kişi, 4 ay boyunca fidan dikimi yapıyor. Yürütülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bu yıl 2 bin 500 hektarlık alanda 5 milyon fidan dikileceğini söyleyen Ramazan Toker, ağaçlandırma çalışmalarının Ekim ayında başlayacağını ifade etti.

Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, Uşak'ta ciddi bir ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve 2007 yılı sonu itibariyle il genelinde Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar yapılan ağaçlandırma rakamlarına 4 yılda ulaştıklarını söyledi. 2008 yılında 6 milyon 420 bin fidan diktiklerini anlatan Toker, "2009 yılında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili planlamamızı yaptık. 2003-2009 yılları arasında yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında 24 bin hektar alanda ağaçlandırma yaptık. Başka bir değişle 6 yılda 35 milyon fidan diktik. Uşak genelinde ormanlık alan miktarı bu çalışmalarımız sonucu 220 bin hektara yükseldi. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü olarak son yıllarda dikilen ağaçların korunması ve yeni ağaçlandırma sahaları için yürüttüğümüz çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl Ekim ayında başlatacağımız ağaçlandırma çalışmaları kapsamında günde 2 bin kişi çalışacak. Bir anlamda istihdama da önemli bir katkı sunuyoruz. Köylerimizde yaşayan insanlarımızı fidan dikim ver bakım işlerinde çalıştırarak hem onlara iş imkanı sağlıyoruz hem de ormanları sahiplenmelerine neden oluyoruz. Köylüler kendi diktikleri ormanları daha iyi koruyor. Bu yıl ağaçlandırma sahalarında; kızılçam, karaçam, badem, ceviz, akasya ve selvi türü fidanlar dikeceğiz. Dikim sahalarında toprağın ve bölgenin iklim şartlarına uygun fidanları dikmeye çalışıyoruz. Amacımız il genelinde ormansız çıplak arazi bırakmamak. 6 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar sayesinde buna büyük oranda ulaştık. Bundan sonra da aynı titizlikle çalışmalarımızı sürdüreceğiz”dedi.

Ağaçlandırma yaptıkları sahaların genelde erozyona açık ve taşlık alanlar olduğunu da kaydeden Ramazan Toker şunları söyledi ; Bu sahaları erozyondan korumak amacıyla yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 2006 yılında 5 bin 700 dekar, 2007 yılında 4 bin hektarlık, 2008 yılında ise 3 bin 500 hektar alanda ağaçlandırma yaptık. Bu çalışmalar kapsamında 4 milyon TL harcadık. Cumhuriyetin kuruluşundan 2003 yılına kadar 16 bin hektarlık ağaçlandırma yapılmış. Biz son 6 yılda 80 yıllık ağaçlandırma çalışmalarını geçtik. 2008-2012 yılları arasında hedefimiz yıllık 45 bin dekar alanı ağaçlandırmaktır. Devletin diğer kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da çalışmalarımızı desteklemesini istiyoruz. Amacımız ormanları birlikte dikip birlikte korumaktır. "diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 12:02:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?