2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

573 kişi hacı olacak

BU YIL UŞAK’TAN 573 KİŞİ HACCA GİDECEK

Uşak İl Müftüsü Osman Akdemir yaptığı açıklamada 2009 yılı hac mevsiminde il genelinde toplam 573 kişinin hacca gideceğini söyledi. Hacı adayına eğitim semineri düzenlediklerini ve menenjit aşısı ile domuz gribi aşısı yaptırdıklarını ifade eden Akdemir, dünyada en iyi hac organizasyonunu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Hacı adaylarına 3 hafta süren bir eğitim verdiklerini Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurarak kesin kaydı yapılan 358 hacı adayının Mekke’ye uğurlanacağını söyleyen İl Müftüsü Osman Akdemir ilk kafilenin 28 Ekim 2009 günü yola çıktığını bildirdi. Bu yıl son kafilenin 19 Kasım tarihinde yola çıkacağını da kaydeden Akdemir, Uşak’tan bu yıl ek kontenjandan 15 kişinin özel firma ile ise 200 kişinin toplamda ise 573 kişinin hacca gideceğini açıkladı.

Hacı adaylarına yönelik Yücetepe Camii'nde düzenledikleri eğitim seminerlerinde görüntülü tavaf eğitimi ve hac sırasında uyulması gereken kuralların anlatıldığını belirten Akdemir, Uşaklı hacıların yoğun olarak normal oda yemekli 2. tip otelleri tercih ettiğini kaydetti. Geçen Yıl Uşak’tan 650 kişinin hacca gittiğini bu yıl sayının düşmesinin Türkiye’ye ayrılan ek kontenjandan kaynaklandığını anlatan Akdemir şunları söyledi; “Suudi Arabistan her yıl Türkiye’ye 30 bin ek kontenjan tanıyordu. Bu yıl bu rakam 25 bine düştü bu nedenle ilimizdeki hacı sayısında düşüş yaşandı. İlimizde bu yıl hacca gitmek için yaklaşık 5 bin kişi müracaat ederek ön kayıt yaptırdı. Çekilen kura sonucu isimleri belirlenen hacı adaylarımız kesin kayıtlarını yaptırdı. İlk kafilemiz 28 Ekim günü ilimizden uğurlandı. Son kafilemiz de 19 Kasım günü uğurlanacak”

Hacı adaylarının tamamına menenjit aşısı isteyenlere de domuz gribi aşısı yapıldığını da söyleyen Akdemir, “En ucuz konaklama tipi olan müstakil yemekli 2. tip oda kaydı yaptıran hacı adaylarının iki bin 500 Euro, en lüks odaları tercih eden hacı adayları ise 12 bin Euro ücret ödeyecek. İlimizdeki hacı adaylarımızın yüzde 60’ını Diyanet yüzde 40’ını da seyahat acenteleri götürüyor.Hac, İslam'ın beş şartından biri olan maddi durumu müsait sağlık yönünden problemi olmayan müslümanların yerine getirmesi gereken bir vazifedir. Her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun bir talep oldu. Belirli sayıdaki kontenjan nedeniyle başvuru yapan hacı adaylarımızın çoğuna sıra gelmedi. Sırası gelmeyen hacı adaylarımızın sabırla bekleyip sıraları geldiğinde bu görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor" dedi.

İl Müftüsü Osman Akdemir vekalet yoluyla kurban kesimi konusunda da bilgi vererek şunları söyledi; “Diyanet İşleri Başkanlığımız ile Türkiye Diyanet Vakfı her yıl ortaklaşa vekalet yoluyla kurban kesimi kampanyası düzenliyor. Geçen yıl kampanyamıza ilimizde 37 kişi vekalet vermişti. Bu yıl kampanyaya daha fazla önem veriyoruz. Bu yıl vekalet yoluyla kurban kesimi ücreti 290 TL olarak belirlendi. Vekalet yoluyla kurban kesimi yaptıran vatandaşlarımıza kurbanlarının ne zaman nerede kesildiği bilgisi verilecek. Kesilen kurbanlar ülkemizde ve Müslüman olan ülkelerde dağıtılacak. Durumu iyi olan tüm vatandaşlarımızı kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz”

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 14:43:02
Güncelleme :10 Kasım 2009 Salı 00:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?