2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

AKM'de tarih kokan defile

Uşak Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı nedeniyle düzenlenen “Osmanlı Dönemi Kadın Kıyafetleri” defilesi ve “ Nakışın Sanatla Olan Dansı” adlı sergi büyük ilgi gördü. Üniversite öğrencilerinin sahne aldığı defiledeki motifler ve öğrencilerin performansı ayakta alkışlandı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından nakış sergisi, kadın sorunları ile ilgili slayt gösterisi ve Kütahya yöresine has Osmanlı dönemi kadın kıyafetleri ve modernize edilen kadın kıyafetleri defilesi düzenlendi.

Geceye Uşak Valisi Kayhan Kavas ile eşi Yeşeren Kavas, Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, Uşak İL Garnizon Komutanı M. Ruhi Candan, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Adnan Şişman, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuaye alanında Kütahya yöresine has nakış sergisinin açılışı ile başlayan etkinlik “Benim Adım Kadın” adlı slayt gösterisi ile devam etti. Daha sonra Kütahya’da Genç İşadamları Derneği üyesi ve girişimci kadınlar projesinde yer alan Cemile Gül tarafından tasarlanan yaklaşık 60 adet Osmanlı dönemi kadın kıyafetlerinden oluşan defile ilgiyle izlendi. Uşak Üniversitesi öğrencileri tarafından sahnelenen birbirinden güzel kıyafetler arasında kaftan, gelinlik ve Osmanlı sultanlarının kullandığı çeşitli kıyafetler geceye katılanlardan büyük alkış aldı.

Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ayşe Üstün gecede yaptığı konuşmada Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni açmalarındaki amacı ve hedefledikleri projeleri anlattı.

Rektör Adnan Şişman ise konuşmasında kadınların bütün gizemi ve kutsallığı ile tarihin görünmeyen sayfalarının mimarları olduğunu kaydederek “Kadının beklentileri tarih boyunca yok sayıldı”dedi.

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kadının tarih içindeki hak ettiği yeri almasını temin edecek düşünce sistemine gerekli olan enformasyonu sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Adnan Şişman, “ Kadın bazen Anadolu’nun Kybele’si bazen Yaunan’ın Athena’sı bazen Mısır’ın Kleopatra’sı bazen de kurtuluş savaşında cepheye mermi taşıyan Elif bacısıydı. Kadın tarihin arka sayfalarını ilmik ilmik işleyen bir bilinmeyen olarak tarih boyunca yanı başımızda, başucumuzda hemen arkamızdaydı. Bazen tarihin sonuçlarını katlandılar bazen de tarihin sonuçlarını oluşturdular. Kadın kutsal kitapların mabette saklanması gibi, muhafaza edildi asırlarca. Kendi dört duvarında ve bilinmeyen dünyasında. Nasıl ki kutsalların ve efsanelerin beklentileri olmazdı kadının da beklentileri tarih boyunca yok sayıldı. İşte bu nedenle bir tarihçi olarak yaklaşmış olduğum bu mesele kadının artık bir efsane bir hayal olmaktan fazla bir varlık ve yaratan bereketi ile gerçek olduğudur. Kadının tarih içinde kak ettiği konuma gelmesi onu çözümlemek ve onu bilmek ile mümkün olduğu gibi bu işi yapması gereken kurumsal mekanizma ise üniversitelerdir”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 12:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?