2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Anız yangınlarına karşı 28 kişilik ekip

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, anız yangınlarının toprağa, ormana ve doğadaki biyolojik çeşitliliğe zarar verdiğini belirterek vatandaşların anız yakmamasını istedi.

Türkiye’deki hububat ekimi yapılan alanların yüzde 30’unda anız yakılarak tarla temizliği yapıldığını belirten Atilla Arslan, anız yakılmasını önlemek amacıyla 28 kişilik bir ekip oluşturduklarını söyledi.

Hasat sonrası tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerektiğini, çiftçilerin bilinçsizce anızı yakarak ortadan kaldırmasının yanlış olduğunu anlatan Arslan, “Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor. Anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere de sıçrayarak büyük orman yangınlarına neden olabiliyor. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemeli. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalıdır. Toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı tarım aletleri kullanılması daha uygun olur. Tarım İl Müdürlüğü olarak bu yıl anız yangınlarının önüne geçmek için biçerdöverlerin toprağa yakın hasat yapması amacıyla 28 kişiyi görevlendirdik. Bu arkadaşlarımız tarlalarda biçerdöverleri kontrol ediyor. Hasat döneminde ürünlerin toprağa yakın kesilmesi çok önemli. Bunun dışında çiftçiler ürün öncesi tarla temizliğine dikkat etmelidir. Tarla ürün öncesi temizlenirse hasat döneminde daha kısa kesim imkanı doğar. Böylece anız yakmak zorunda kalınmaz”dedi.

Anız yakan vatandaşlar hakkında çevre kanununa muhalefetten dekar başına 20 TL idari para cezası uygulandığını yakılan anızların ormanlık alanda olması halinde ise bu cezanın 100 TL’ye çıktığını da belirten Atilla Arslan, “ Anız yangınları, orman yangınlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca tarladan geçen elektrik ve telefon direklerine de zarar veriyor. Anız yakan bir vatandaş orman yangınına neden olduğunda hakkında soruşturma açılıp adliyeye sevk ediliyor. Tüm çiftçilerimizin anızları yakmadan tarla temizliği yapmasını öneriyoruz”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 23:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?